Slovenija 7.12.2020 12:51

Dragica Čadež dobitnica nagrade Ivane Kobilca za življenjsko delo

Ljubljana, 7. decembra - Nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo letos prejme Dragica Čadež, nagrado za aktualno produkcijo prejme Valerie Wolf Gang, priznanje za podpornike umetnosti pa Petja Grafenauer. Nagradi in priznanje Ivane Kobilca s področja likovne in vizualne umetnosti letos že tretjič podeljuje Društvo likovnih umetnikov Ljubljana.

Ljubljana. Kiparka Dragica Čadež. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kiparka Dragica Čadež.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Odbor za podelitev nagrad in priznanja Ivane Kobilca, ki mu je predsedoval akademski slikar Aleksij Kobal, je izmed prispelih predlogov soglasno odločil, da nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo prejme Dragica Čadež za konsistenten kiparski opus, v katerem se posveča skulpturi kot odprti formi, ki gledalcu omogoča ne le gibanje ob skulpturi, temveč tudi skoznjo. S svojim delom je trajno obogatila slovensko in mednarodno kulturno zakladnico, so zapisali v obrazložitvi.

Dragica Čadež ustvarja malo in monumentalno plastiko v lesu in glini. Od leta 1963 je sodelovala na več sto razstavah, umetniških delavnicah in kiparskih simpozijih doma in v mednarodnem prostoru. Prejela je številne nagrade, napisala tri knjige o kiparstvu in je pobudnica, ustanoviteljica in organizatorka Mednarodnega trienala keramike Unicum.

Nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo, t. j. za izjemne dosežke ali novosti na področju likovne in vizualne umetnosti v obdobju zadnjih petih let, prejme Valerie Wolf Gang za kakovostne umetniške projekte, v katerih se intenzivno odziva na aktualna vprašanja in nevralgične družbene teme. Kot piše v obrazložitvi, se umetnica s svojim delom vključuje v aktualna področja umetniške produkcije, ki se povezujejo z znanostjo in najsodobnejšimi tehnološkimi inovacijami.

Valerie Wolf Gang je magistra medijskih umetnosti in praks, filmska režiserka, videastka, transdisciplinarna umetniška raziskovalka in mentorica. Redno se udeležuje rezidenčnih programov, raziskuje in ustvarja nove projekte, ki jih navdihuje lokalna in mednarodna kulturna scena. Je ustanoviteljica UV Arthouse, ki producira eksperimentalne filme in video instalacije ter raziskuje področje uporabe sodobnih tehnologij.

Priznanje Ivane Kobilca, namenjeno sopotnikom in podpornikom, ki so pomembno pripomogli k delovanju in kakovosti področja likovne in vizualne umetnosti, letos prejme Petja Grafenauer za impresiven seznam kuriranih razstav, strokovnih besedil, urednikovanj ter nesebično podporo umetnicam in umetnikom. K vsaki novi nalogi, raziskavi, umetniškemu delu ali opusu pristopa z iskreno radovednostjo, zavzetostjo in entuziazmom, ki so vedno podprti z znanjem, analizo in študijskim pristopom, so zapisali v obrazložitvi priznanja.

Petja Grafenauer je docentka na Katedri za teorijo Univerze v Ljubljani Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Je specialistka za lokalno in regijsko umetnost po drugi svetovni vojni, predvsem slikarstvo in sodobno umetnost. Od leta 2012 raziskuje tudi preseke ekonomije in umetnosti in zapise redno objavlja v znanstvenih, strokovnih in poljudnih medijih. Napisala in uredila je več knjig o vizualni umetnosti in kurirala številne razstave.

Nagrada Ivane Kobilce je namenjena umetnikom, ki ustvarjajo v osrednji Sloveniji. Nosi ime slikarke Ivane Kobilca, ki se je rodila pred 159 leti in velja za najuspešnejšo slovensko umetnico, ki je bila prepoznana v mednarodnem prostoru.

Letošnja podelitev nagrad in priznanja je zaradi epidemioloških razmer potekala brez javnosti, vendar so slavnostni dogodek posneli. Kot so zapisali v Društvu likovnih umetnikov Ljubljana, bo na voljo v kratkem.