Svet 10.12.2020 13:58

Sonja Prosenc s filmom Zgodovina ljubezni v Zlatem albumu sklada Eurimages

Ljubljana, 10. decembra - Evropski sklad Eurimages, program Sveta Evrope, je v sredo ob zaključku strategije 50-50 by 2020 izdal Zlati album, v katerem predstavlja izbor 50 evropskih režiserk iz obdobja zadnjih 20 let. Mednje je vključil tudi slovensko režiserko Sonjo Prosenc s filmom Zgodovina ljubezni iz leta 2018.

Nova Gorica. Režiserka in scenaristka Sonja Prosenc. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiserka in scenaristka Sonja Prosenc.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), se je Sonja Prosenc tako uvrstila ob režiserke, kot so Chantale Ackerman, Susane Bier, Agnieszka Holland in Maren Ade. Slovenska režiserka je ob tem povedala: "Biti v takšni izbrani družbi eminentnih in odličnih evropskih filmskih režiserk, ki jih zelo cenim, občutim kot pomembno priznanje za svoje delo. Ta album lepo kaže raznolikost filmskih glasov in nujno je, da skozi takšne spodbude, kot je Eurimagesova, tudi vedno več teh glasov dobi priložnost, da se jih sliši."

V uvodu prve edicije Zlatega albuma je med drugim zapisano: "Ponosni smo, da lahko predstavimo prvo edicijo Zlatega albuma ženskih režiserk. Filmi, ki jih podpira Eurimages, predstavljajo raznolikost ženskih talentov v državah članicah Eurimagesa. Pričajo o kakovosti in o zavezi sklada k spodbujanju sodelovanja in kulturne raznolikosti širom meja."

Čuten in vizualno razkošen film je svetovno premiero doživel v Karlovyh Varyh, kjer ga je žirija nagradila za izjemen umetniški dosežek in mu podelila posebno omembo za najboljši film, s čimer je Sonja Prosenc postala prva slovenska režiserka, nagrajena v glavnem tekmovalnem programu kakšnega od petih največjih mednarodnih festivalov.

Na 21. festivalu slovenskega filma si je film prislužil dve vesni - za najboljšo fotografijo in za najbolj izvirno filmsko delo. Režiserka je lani prejela še nagrado Štigličev pogled, ki jo Društvo slovenskih režiserjev podeljuje za izjemno režijo, direktor fotografije Mitja Ličen pa nagrado iris Združenja filmskih snemalcev za najboljšo fotografijo v celovečernem filmu. Sonja Prosenc je tudi scenaristka filma.

Film je bil lani izbran tudi za slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja. Do sedaj je film skupno prejel 13 mednarodnih in domačih nagrad.

Film pripoveduje o 17-letni Ivi, ki se spopada s smrtjo svoje matere. Pod vplivom velike osebne izgube in odkritja, da ni vedela vsega o svoji mami, se počasi potaplja v drugačen, skoraj sanjski svet, ki je daleč od njene realnosti.

Zgodovina ljubezni je prva koprodukcija med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav. Glavni vlogi sta odigrala mlada slovenska igralka Doroteja Nadrah ter priznani norveški igralec Kristoffer Joner, ki ga lahko vidimo tudi v filmih Povratnik, Val ter Misija: Nemogoče. V filmu igrajo tudi Zita Fusco, Matej Zemljič, Matija Vastl in Zoja Florjanc Lukan.

Film je nastal s finančno podporo SFC.