Svet 11.12.2020 6:00

Izgubljeni predmeti zadnje kraljice Madagaskarja se vračajo domov

Antananarivo, 11. decembra - Vlada Madagaskarja je na dražbi kupila na podstrešju v Veliki Britaniji najden arhiv predmetov, ki pripovedujejo zgodbo zadnje kraljice te otoške države Ranavalone III. Arhiv dokumentira kraljičino modo, v njem so fotografije in pisma. Zbirala ga je Clara Herbert, ki je delala za kraljevo družino Madagaskarja.

Potomci Clare Herbert, ki je za kraljevo družino delala od 90. let 19. stoletja do 20. let minulega stoletja, so zbirko našli na podstrešju v britanskem mestu Guildford. Predali so jo avkcijski hiši Kerry Taylor Auctions, kjer so skrbno poustvarili kraljičino zgodbo. Za celoten arhiv so se nadejali iztržiti do 1700 evrov, a ga je vlada Madagaskarja v torek kupila za 47.000 evrov, navaja britanski The Guardian.

Predsednik Madagaskarja Andry Rajoelina je ob tem dejal, da je za Madagaskar zelo pomembna pridobitev teh kraljevih predmetov. Arhiv bodo po njegovih besedah razstavili v ponovno odprti in obnovljeni Kraljičini palači.

Predmeti bodo javnosti na ogled poleg Ranavaloninega kraljevega podija, ki ga je Madagaskarju pred kratkim vrnila Francija. Podij je bil pred tem del Vojaškega muzeja v Parizu.

Do sredstev za nakup izgubljenega arhiva je Madagaskarju pomagalo združenje Anglo-Malagasy Society, kjer so navdušeni, da se predmeti vračajo na Madagaskar. Poleg tega so zadovoljni, da je poleg kraljičine svojo zgodbo dobila tudi Clara Herbert, ki priča o dolgi zgodovini prijateljstva med Britanci in Malgaši.

Kraljico Ranavalono III. so s prestola odstavili Francozi, nato pa so jo izgnali v Alžirijo. Med predmeti v arhivu je tudi vijolična in roza obleka iz 19. stoletja, izdelana iz žameta in satena, ki jo je nosila kraljičina sestra Ramisindrazana.

Po besedah ustanoviteljice avkcijske hiše Kerry Taylor je bilo poustvarjanje zgodbe kraljice in princese ter sledenje njunim težavam in stiskam eden najbolj zanimivih raziskovalnih projektov v njeni karieri.

"Kraljica in princesa sta bili tekom njunih življenj ločeni od svojega ljudstva, zato mi je v veliko zadovoljstvo, da je ta zbirka namenjena domov, kjer jo bodo cenili, občudovali in zanjo skrbeli za vedno," je po navedbah The Guardiana zaključila Kerry Taylor.