Slovenija 12.12.2020 5:00

Začel se bo festival LGBT filma prek spleta

Ljubljana, 12. decembra - Na spletu se bo danes začel 36. festival LGBT filma. Do 20. decembra bo ponudil 18 celovečernih in dokumentarnih ter 17 kratkih filmov, ki si jih bo brezplačno mogoče ogledati na platformi Cinesquare in prek Vimea. Občinstvo bo lahko glasovalo za najboljši film, ki ga nameravajo še enkrat prikazati v podaljšku festivala v kinoteki.

Ljubljanal. Festival LGBT filma. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljanal.
Festival LGBT filma.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Filmi bodo dostopni za ogled le v Sloveniji. Večina celovečercev bo na platformi na voljo od 24 do 48 ur, omejeni pa so na 150 ogledov. Tri filme, za katere niso dobili dovoljenja za spletno predvajanje, pa nameravajo prikazati v podaljšku festivala v Slovenski kinoteki, ko bo ta ponovno odprta. Kratki filmi bodo medtem dostopni ves čas trajanja festivala preko spletne strani Vimeo.

Poleg lezbično in gejevsko obarvanih filmov bodo na sporedu tudi filmi, ki tematizirajo boj aktivistov za preživetje in obstoj. Med njimi bosta španski dokumentarec Tiha generacija, ki se med drugim dotika represije v času Francovega režima, prihoda demokracije in LGBT+ gibanja v Španiji, ter italijanski film Bridka leta o Mariu Mieliju, enemu od ustanoviteljev italijanskega gibanja za osvoboditev homoseksualnosti v začetku 70. let.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal Brane Mozetič iz društva Škuc, ki festival organizira, je v zadnjih letih vedno več filmov, ki se dotikajo transspolne in interspolne tematike. Takšni so letos italijanski film Moški mora biti močan, ki so ga v četrtek predvajali kot predfilm, otvoritveni avstralski film Neslišano, ki obenem tematizira še naglušnost, ter filipinski film Metamorfoza.

Kot je še povedal Mozetič, nagrade mednarodne žirije letos ne bodo podelili, zaradi premalo prijav tudi ne nagrade rožnati zmaj za slovenski film. Bodo pa gledalci na platformi Cinesquare lahko podajali ocene, po katerih bodo izbrali nagrajenca občinstva.

Iz slovenske produkcije bo na ogled kratki film Kondom na glavo, ki govori o hiv preventivi in predstavi zgodbo pozitivne osebe.

V spremljevalnem delu bosta spletna kritiška delavnica ter pogovor z nekaterimi režiserji letošnjih filmov, ki bo na sporedu zadnji dan festivala.