Svet 14.12.2020 5:00

Max Richter ob Beethovnovi obletnici rojstva ustvaril orkestrsko delo

Bonn, 14. decembra - Britanski skladatelj Max Richter je ob 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna ustvaril orkestrsko delo Opus 2020. Praizvedba je predvidena 16. decembra, na domnevni Beethovnov rojstni dan, v Beethovnovi hiši v Bonnu. Tam so delo tudi naročili. Dan kasneje bo izvedba dosegljiva na pretočnih platformah, je napovedala založba Deutsche Grammophon.

Nemčija, Berlin. Voščena lutka skladatelja Ludwiga van Beethovna v berlinskem muzeju voščenih lutk Madame Tussauds. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Voščena lutka skladatelja Ludwiga van Beethovna v berlinskem muzeju voščenih lutk Madame Tussauds.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Noviteto Beethoven - Opus 2020 so novembra posneli pianistka Elisabeth Brauss, Beethovnov orkester v Bonnu in dirigent Dirk Kaftan v Beethovnovi hiši v Bonnu. Kompozicija je umetniški dialog med Maxom Richterjem in Beethovnovo glasbo. Hkrati se navezuje na predhoden poklon Beethovnu, skladbo Opus 1970, ki jo je pred 50 leti ob skladateljevi 200-letnici rojstva napisal Karlheinz Stockhausen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ludwig van Beethoven se je najverjetneje rodil 16. decembra 1770 v Bonnu, čeprav je zabeležen dan njegovega krsta 17. decembra. Hiša, v kateri se je rodil, je danes muzej in raziskovalno središče.

Max Richter, ki deluje v Veliki Britaniji, izhaja iz Spodnje Saške in je eden najbolj znanih sodobnih skladateljev resne glasbe. Julija je izšlo njegovo zadnje delo Voices (Glasovi), v katerem tematizira človekove pravice.