Slovenija 15.12.2020 9:00

Mariborski Nagib s serijo performativnih gest v izložbi

Maribor, 15. decembra - Društvo Nagib zaključuje leto praznovanja 15. obletnice delovanja s posebno različico programskega sklopa Nagib na oder, ki jo je zaradi trenutnih epidemioloških razmer postavilo v izložbo. To so si izposodili v projektni pisarni Centra za kreativnost v Mariboru, kjer danes začenjajo s serijo performativnih gest slovenskih ustvarjalcev.

Maribor. Maribor, Glavni trg. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Maribor, Glavni trg.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

"S serijo performativnih gest posegamo v prostor, ki ponavadi služi potrošniškim in prodajnim namenom, mi pa smo zaznali priložnost, da zastekljen prostor uporabimo kot uprizoritveni oder, na katerem je možno tudi v živo in po vseh predpisih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter varnostnih ukrepih na novo osmisliti ter ga uporabiti za preizkušanje novih idej in za drugačno vrsto uprizarjanja," so sporočili iz Nagiba.

Serijo performativnih gest bosta danes začeli Barbara Kukovec in Katja Kosi, nastopi v živo pa se bodo vrstili vse do vključno sobote, in sicer med 12. in 15. uro. "Vsak gledalec bo po naključju postal del širše ideje, ki skuša misliti nove oblike sodelovanja in uporabe urbanega prostora kot širitve forme vidnosti," so še dodali v društvu.

Njihova predstavnica Petra Hazabent je za STA pojasnila, da so jih k takšnemu načinu predstavljanja javnosti prisilile trenutne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa. S takšnim programom želijo podpreti ustvarjalce, ki drugače trenutno ne morejo opravljati svojega dela, ter popestriti čas mimoidočim, ki bodo tako kljub zaprtim kulturnim ustanovam lahko deležni umetniških užitkov in premislekov.

"To ne bo klasična predstava, kjer se nekaj začne in konča ob točno določeni uri, ampak je vse nek proces. Zato smo jih poimenovali geste," je dejala.

Petim dnevom performativnih gest v živo, v okviru katerih bo vsak ustvarjalec en dan deloval v izložbi, bo sledila razstava, kjer si bo možno ogledati še video zapise teh gest. "Tako si bo mogoče sestaviti zgodbo, kaj se je dogajalo, medtem ko nisi bil pred izložbo," je še povedala Hazabentova.

Nagib je v dekadi in pol svojega obstoja preizkusil in prešel že skozi številne formate uprizarjanja ter predstavitve sodobno plesne in širše uprizoritvene umetnosti. Razvil se je iz mednarodnega festivala sodobnega plesa, ki je od leta 2005 v Mariboru gostil mlade, obetavne in priznane ustvarjalce.

"Tudi ob pomembni obletnici ostajamo zavezani svojemu poslanstvu in viziji po nenehnem iskanju novih kuratorskih in produkcijskih strategij ter zapolnjevanju programskega manjka v štajerski regiji na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti," so še sporočili iz društva.

Letos so na novo premislili in zasnovali več programskih sklopov, ki jih nameravajo v naslednjih letih še nadgraditi. Nagib k študiju naj bi deloval kot izobraževalna platforma, Nagib k procesu pa kot odprti studio za ustvarjalce in gledalce, s katerim želijo vzpostaviti prostor za profesionalno delo in skupnostno ustvarjanje sodobnih plesalcev in drugih lokalnih ustvarjalcev v Mariboru.