Slovenija 14.12.2020 12:04

JSKD bo v torek odprl prijave za festival Europa Cantat

Ljubljana, 14. decembra - Organizatorji mednarodnega zborovskega festivala Europa Cantat, ki ga bo predvidoma julija prihodnje leto gostila Ljubljana, bodo v torek odprli prijave na festival, na katerega vabijo zbore, družine, pare, posameznike ter vse ljubitelje zborovske glasbe, ne glede na starost in predznanje. Prijave bodo odprte do 15. februarja 2021.

Festival bosta v Ljubljani gostila Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Evropska zborovska zveza, zainteresirani pa se nanj lahko prijavo na festivalski spletni strani.

"Cene za slovenske udeležence bodo nižje, prijavnine pa fleksibilne, kar pomeni, da bodo organizatorji v primeru sprememb, povezanih s covid-19, prijavnine vrnili", so sporočili z JSKD.

Po načrtih bo v Ljubljani med 16. in 25. julijem na 40 prizoriščih skoraj 200 glasbenih dogodkov, organizatorji pa so vokalno glasbo združili še z drugimi področji umetnosti. Dopoldneve bodo zaznamovali ateljeji in delavnice vseh glasbenih stilov z vrhunskimi mentorji, popoldnevi in večeri pa bodo rezervirani za raznovrstne koncerte in druge posebne dogodke. Med njimi bodo vsakodnevno množično petje na prostem, koncerti v domovih lokalnih gostiteljev, Zborovska fotopromenada in drsalna revija Ko boš prišla na led - Sing & Skate, kjer bodo koreografije na ledu nastale na zborovsko glasbo v živo.

Na festivalu bodo nastopile tudi vabljene vokalne zasedbe različnih žanrov - Tenebrae, Ringmasters, Singer Pur in Accent. Poseben pa bo tudi cikel koncertov Prisluhni Sloveniji, ki je namenjen predstavitvi slovenske zborovske glasbe, ustvarjalcev in uspešnih zborov tujemu občinstvu.

"Vemo, da ponujamo fantastičen festival za vse, ki radi pojejo in so z glasbo kakorkoli povezani. Verjamemo, da se bodo ljudje z optimizmom ozrli v prihodnje poletje in ga del preživeli tudi z nami," je povedala vodja festivala Urška Bittner Pipan.

Ob tem je poudarila, da je eden največjih zborovskih festivalov, ki bo k nam pripeljal velike mednarodne zvezde zborovskega petja, za slovenske udeležence in udeleženke odlična priložnost, da stopijo v stik z najboljšimi ustvarjalci in se seznanijo z aktualnim svetovnim dogajanjem na področju različnih zvrsti vokalne glasbe.

Europa Cantat poteka vsake tri leta v drugem evropskem mestu in pomeni veliko priznanje tako državi kot izbranemu mestu, saj so pogoji izbora izjemno zahtevni. Med pevci s vsega sveta je izjemno priljubljen in jih običajno gosti okrog 4000. Festival je netekmovalne narave, namenjen izobraževanju, koncertom in druženju ob pesmi, so še zapisali organizatorji.