Slovenija 14.12.2020 14:18

Začetek gradnje minipleksa v podhodu Ajdovščina predviden leta 2023

Ljubljana, 14. decembra - Mestna občina Ljubljana (Mol) nadaljuje s projektom minipleksa mestnega kina v podhodu Ajdovščina. Kot so pojasnili za STA, je trenutno v podpisovanju pogodba s projektanti. Vrednost celotne investicije je ocenjena na 7,2 milijona evrov, predvidevajo, da se bo gradnja pričela leta 2023.

Ljubljana. Pogled na mesto Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Pogled na mesto Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Na Oddelku za razvojne projekte in investicije mestne uprave Mol so pojasnili, da je odločitev o izbiri v postopku javnega naročila postala pravnomočna 28. novembra, pogodba je bila 1. decembra poslana projektantom in je še v podpisovanju. Vrednost omenjene pogodbe je 313.200 brez davka, predmet pogodbe pa je izdelava projektne dokumentacije.

Na natečaju za izbiro najprimernejše rešitve za minipleks mestnega kina v podhodu Ajdovščina so bili izbrani arhitekti Tomaž Ebenšpanger, Peter, Boštjan in Aleš Gabrijelčič, absolventa arhitekture Anja Mencinger in Nik Solina ter študent Lovre Mohorič.

Minipleks bo obsegal osrednji paviljon med Argentinskim parkom in Slovensko cesto, ki bo namenjen prodaji vstopnic in baru, ki se bo v lepem vremenu razširil tudi na prosto proti parku. Skozi veliko polkrožno odprtino v paviljonu, v kateri so markantne krožne stopnice, se notranji prostor paviljona prelije v prostorno preddverje, ki oblikuje osrednji prostor mestnega kina.

Spodnja avla postane del mestnega pritličja preko neposredne vizualne povezave v odprt in osvetljen prostor osrednje avle, ob kateri sta razporejena sklopa velike in malih dvoran ter večnamenska dvorana, ki je rešena tako, da se lahko v njej nemoteno odvijajo razne spremljajoče dejavnosti mestnega kina, ob večjih prireditvah pa se večnamenski prostor enostavno razširi v preddverje. V sklopu projekta bodo urejeni tudi tehnični prostori za ogrevanje, ohlajevanje in prezračevanje kina.

Na Oddelku za kulturo mestne uprave Mol so spomnili, da so že v Strategiji razvoja kulture v Mol 2013-2015 predvideli izgradnjo minipleksa mestnega kina v središču Ljubljane s ciljem povečati število projekcij, število predvajanih filmov in število gledalcev. Kot poudarjajo, bo izgradnja minipleksa mestnega kina prispevala k oživitvi podhoda Ajdovščina, rezultati obiska programov v Kinodvoru pa kažejo, da je novo, večje in sodobnejše filmsko prizorišče v mestu potrebno.

Načrt vključuje izgradnjo štirih dvoran, s projektom pa bodo zagotovili prostorske pogoje, v katerih lahko zaživi koncept mestnega kina kot ustvarjalnega kulturnega središča za vse generacije, s poudarkom na pridobivanju novega, zlasti mladega občinstva, so zapisali. "Verjamemo, da bomo - poleg podhoda - z minipleksom dobili kulturno in družabno središče v centru mesta ter tudi na ta način zagotavljali široko dostopnost do kakovostnih filmskih vsebin," so sklenili.