Slovenija 15.12.2020 12:26

Novogoriški knjižni sejem Knjige pod jelkami tokrat na spletu

Nova Gorica, 15. decembra - V Novi Gorici so danes odprli knjižni sejem Knjige pod jelkami, ki bo potekal preko spleta in radijskih valov. V mesto bodo vstopili s praznično sejemsko knjigarno ter interaktivnimi inštalacijami v javnem prostoru, ki bodo popestrile sejemsko dogajanje vse do 24. decembra.

Nova Gorica. Pogled na Novo Gorico. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Pogled na Novo Gorico.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Spremljevalni program sejma bosta odprla zvočna inštalacija pod arkadami stavbe Mestne občine Nova Gorica z novo kompozicijo domačih glasbenikov in spletni pogovor z avtorjem knjige leta Plan B Boštjanom Videmškom danes ob 20. uri. V preostalih devetih dnevih pa obiskovalce čakajo še interaktivni poetični zemljevid in pravljični lov na zaklad ter še več pogovorov in drugih literarnih aktivnosti, so sporočili iz organizacijskega odbora Mesto knjige.

V ponedeljek ob 19. uri bo sledila okrogla miza z naslovom Ekološki izzivi na lokalni in globalni ravni. Od torka do srede prihodnji teden vabijo organizatorji na zvočno inštalacijo pod arkadami Mestne hiše vsak dan med 12. in 20. uro z naslovom Nomadi vsemirja. Slednja bo mimoidočim ponudila glasbo domačih glasbenih ustvarjalcev Antona Lorenzuttija, Roka Pavlina, Žige Saksida, Žige Ipavca, Tilna Kravosa in Tomija Novaka.

Serijo pogovorov bodo nadaljevali 22. decembra ob 20. uri s predstavitvijo britanskega avtorja Sunjeeva Sahote, prejemnika nagrade EU za književnost, ki je bil s svojim romanom Leto ubežnikov nominiran za nagrado booker.

Otroke bodo povabili na pravljično dogodivščino po Novi Gorici, na kateri bodo morali odkriti pet točk v mestu, na katerih se skrivajo svetlobno-zvočne inštalacije. Vsaka od petih točk skriva prizorček iz pravljice Ježek in mehkomodri, ki ji bodo lahko nato v celoti prisluhnili na radiu. Inštalacija bo delovala vsak dan med 16. in 19. uro, zemljevide za lov na zaklad bodo otroci lahko prevzeli v praznični knjigarni.

Od srede pa do sobote bo na ogled tudi predstava kolektivnega gledališča Čari hudega, obiskovalcem pa bodo ponudili tudi literarni zemljevid, kjer bodo na desetih lokacijah v mestu lahko dostopali do poezije slovenskih avtorjev Uroša Zupana, Tomislava Vrečarja, Mitje Draba, Vide Mokrin Pauer, Katarine Gomboc Čeh, pa tudi zgodovinskih piscev, kot sta France Bevk in Ljubka Šorli.

Knjižni sejem, ki bo potekal do prihodnjega četrtka, je letos privabil več kot 30 založb in bo potekal preko spleta. Prebivalcem Nove Gorice bodo omogočili brezplačno dostavo knjig s kolesi in osebni prevzem knjig v knjigotrškem središču na Delpinovi ulici 10.

Praznična sejemska knjigarna bo sicer služila kot izložbena informacijska točka, v primeru sprostitve ukrepov pa bodo obiskovalce povabili tudi med njene knjižne police vsak dan med 10. in 19. uro.