Slovenija 16.12.2020 9:00

V Dramini knjižnici za ranljive skupine tokrat Kettejeva poezija

Ljubljana, 16. decembra - V Dramini knjižnici za ranljive skupine bo od danes premierno dostopen zvočni posnetek pesmi iz zbirke Dragotina Ketteja Poezije, ki je nastal v sodelovanju z Nino Valič, Sabino Kogovšek, Nino Ivanišin in Bojanom Emeršičem. Na platformi so že na voljo pesmi Josipa Murna Aleksandrova, obeta pa se še poezija Otona Župančiča in Ivana Cankarja.

Ljubljana. SNG Drama Ljubljana. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama Ljubljana.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V Kettejevi zbirki Poezije prevladuje lirska poezija, ki se motivno deli na več vrst: ljubezenske pesmi, življenjsko-izpovedne pesmi, refleksivno-filozofska lirika in pripovedno pesništvo, so zapisali v ljubljanski Drami.

Dragotin Kette se je rodil 19. januarja 1876 na Premu pri Ilirski Bistrici. Pesmi je začel pisati že zelo zgodaj, prvo pesem, ki jo je napisal očetu za god, je zložil pri osmih letih. V Kettejevi poeziji so prevladovali ljubezenski motivi, ki so dozoreli v novomeškem obdobju, ko ga je umetniško najbolj navdihovala nesrečna ljubezen do Angele Smoletove.

Njegove pesmi so povečini lirske, med njimi je tudi nekaj balad in romanc. Umrl je leta 1899 za posledicami tuberkuloze, star 23 let. Začasa življenja ni ničesar izdal v knjižni obliki. Večina njegovih del je izšla po njegovi smrti v zbirki Poezije, ki jo je leta 1900 za tisk pripravil Anton Aškerc.

Programski sklop branj, ki nastaja v okviru platforme Dramina knjižnica za ranljive skupine, prinaša igralske interpretacije pesmi iz ponatisa štirih znamenitih pesniških zbirk slovenske moderne. Pred pričujočo Kettejevo zbirko je bila 26. novembra kot prva predstavljena zbirka Josipa Murna - Aleksandrova Pesmi in romance v interpretaciji Saše Pavček, Zvoneta Hribarja, Maje Končar in Petre Govc.

Kot tretjo bodo ta mesec predstavili eno najbolj razvpitih del v slovenski literarni zgodovini, pesniško zbirko Erotika Ivana Cankarja. Provokativne pesmi iz edine Cankarjeve pesniške zbirke bodo interpretirali Iva Babić, Silva Čušin, Zvone Hribar in Maja Končar. Cikel pa bodo sklenile pesmi iz zbirke Čaša opojnosti (1899) Otona Župančiča.

"Primarni in v teh razmerah ključni namen nove platforme je olepšanje bivanja starejšim članom naše skupnosti in vsem ranljivim skupinam. V trenutnem času stiske je njihov vsakdan še posebno krhek in negotov, saj so obiski svojcev in prijateljev doma ali v domovih onemogočeni in s tem družabno življenje praktično ustavljeno," so zapisali v ljubljanski Drami.