Svet 15.12.2020 14:43

Slovenska projekta prejmeta podporo sklada Eurimages

Strasbourg, 15. decembra - Sklad Eurimages Sveta Evrope za filmske koprodukcije bo podprl slovenska celovečerna filma. Igrani celovečerec Zbudi me režiserja Marka Šantića prejme finančno podporo v višini 210.000 evrov, dokumentarni celovečerec Telo avtorice Petre Seliškar pa bo Eurimages podprl z 60.000 evrov subvencije.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zbudi me je večinsko slovenska in manjšinsko srbsko-hrvaška koprodukcija, ki jo zastopa produkcijska hiša Vertigo iz Ljubljane. Osrednja tema filma je izguba spomina, ki služi kot metafora za univerzalno pozabo neke travmatične izkušnje širše skupnosti. Glavni junak (Jure Henigman) skozi zgodbo pridobiva nazaj svojo preteklost in občutek za odgovornost do svojih preteklih dejanj iz sovraštva do tujcev.

Dokumentarni celovečerec Telo je večinsko slovenska in manjšinsko hrvaško-severnomakedonska koprodukcija Zavoda Petra Pan. Avtorica skozi obdobje dvajsetih let v intimnem video-dnevniku sledi fizičnim spremembam telesa osrednje "junakinje" filma, simpatične pianistke Urške, ki nastajajo kot posledica njenega dolgotrajnega boja z resno boleznijo, so vsebino filma povzeli na Slovenskem filmskem centru (SFC). Oba projekta sta tudi že bila potrjena na SFC.

Kot so še sporočili iz SFC, se je na sejo upravnega odbora Eurimages, ki je 10. decembra potekala na daljavo, za finančno podporo prijavilo 35 koprodukcij, za sofinanciranje je bilo izbranih 17 projektov. Slovenska predstavnica v upravnem odboru je Jelka Stergel.

Upravni odbor Eurimages pa je na seji sprejel tudi akcijski načrt za izvajanje enakosti spola - strategija (2021-2023). Eurimages zadnja leta dosledno spremlja in spodbuja udeleženost ženskih avtoric v evropski kinematografiji. Na tej seji je upravni odbor izbral 38 odstotkov vseh podprtih projektov, ki so jih režirale ženske.