Slovenija 17.12.2020 13:14

Založniki in knjigotržci pozvali k ponovnemu odprtju knjigarn

Ljubljana, 17. decembra - Upravni odbor Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev je na vlado naslovil pobudo za čimprejšnje ponovno odprtje knjigarn. Kot so zapisali, knjigarne predstavljajo zelo nizko tveganje za širjenje okužb, zagotovo pa ne višje od prodajaln, ki so trenutno med izjemami.

Ljubljana. Knjige, literatura. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, literatura.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Opozorili so, da so knjigarne v Sloveniji zaprte že skoraj dva meseca, skupaj s prvim zaprtjem skoraj štiri mesece. "Zaprtje povzroča nepopravljivo ekonomsko škodo knjigotrški panogi v obliki preko pet milijonov evrov izpada prihodkov ter družbi kot celoti, za katero si prizadevamo, da bi bila družba znanja, prebivalke in prebivalci pa ustvarjalni, podjetni in razmišljujoči posamezniki in posameznice," so zapisali.

Knjigarne po njihovih besedah predstavljajo zelo nizko tveganje za širjenje okužb, zagotovo pa ne višje od prodajaln, ki so trenutno med izjemami. Izpostavili so, da so v Avstriji, Belgiji, Hrvaški, Cipru, Italiji, Estoniji, Finski, Norveški, Portugalski, Poljski, Romuniji, Španiji, Švedski knjigarne odprte, v Srbiji in Latviji samo ob koncih tedna, ponovno so jih odprli na Češkem, v Grčiji, Irski, Franciji, Bolgariji (razen v nakupovalnih centrih). Tudi v Berlinu so knjigarne odprte.

Zato v zvezi z odloki vlade o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS, ki določajo, da je začasno prepovedano ponujanje in prodajanje nekaterih vrst blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju RS, med drugimi tudi knjigarnam, podajajo pobudo za čimprejšnje ponovno odprtje knjigarn.

Podajajo tudi pobudo po uvrstitvi knjig med nujno potrebne življenjske potrebščine, knjigarne pa med dejavnosti, ki predstavljajo nujno potrebno infrastrukturo za nemoteno delovanje življenja prebivalk in prebivalcev Slovenije.