Svet 19.12.2020 5:00

Hiša umetnosti na Dunaju v letu 2021 o naravi in fotografinjah

Dunaj, 19. decembra - Hiša umetnosti na Dunaju se bo v letu 2021 osredotočila na vprašanje, kako fotografija vpliva na naše dojemanje narave. V ospredju razstav bodo fotografinje in tema o ponovnem premisleku narave, drugi poudarek pa bo na festivalu Foto Wien, ki ga nameravajo organizirati drugič. Hiša se je sicer letos tako kot druge ustanove soočila z upadom obiska.

Avstrija, Dunaj. Avstrijska prestolnica Dunaj. Foto: Mojca Zorko/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Avstrijska prestolnica Dunaj.
Foto: Mojca Zorko/STA
Arhiv STA

Festival Foto Wien se bo začel 10. marca in bo po vsem mestu do 28. marca ponudil več kot 160 razstav in projektov. Središče festivala bo ponovno Poštna hranilnica, poleg razstav in predstavitev pa na različnih lokacijah načrtujejo še simpozije, pogovore, obiske studiev in vodene oglede, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Od 13. marca do 29. avgusta bodo predstavili lokalno fotografinjo Elfie Semotan, ki ji ob 80-letnici pripravljajo retrospektivo. Jeseni bo sledila razstava ameriške fotografinje Susan Meiselas, ki se ukvarja zlasti z družbeno-političnimi temami. Pod naslovom Ponovno premisliti naravo pa načrtujejo razstave Herwiga Turka, Ines Doujak ter tandema Robert Knoth in Antoinette De Jong.

V 200 dnevih odprtja v letošnjem koronavirusnem letu je Hiša umetnosti naštela za 40 odstotkov manj obiskovalcev kot v enakem obdobju lani. Trenutno predstavlja razstavo o podnebni krizi, ki bo odprta do 14. februarja 2021.