Slovenija 21.12.2020 11:03

Digitalno restavrirana Sreča na vrvici na Televiziji Slovenija

Ljubljana, 21. decembra - Na 1. programu Televizije Slovenija si bo v petek, 25. decembra, ob 20.05 mogoče ogledati digitalno restavrirani film Sreča na vrvici iz leta 1977 scenarista in režiserja Janeta Kavčiča. Film je nastal po literarni predlogi mladinskega romana Teci, teci kuža moj pisatelja Vitana Mala.

Ljubljana. Prizor iz filma Sreča na vrvici iz leta 1977 scenarista in režiserja Janeta Kavčiča, ki je nastal po literarni predlogi mladinskega romana Teci, teci kuža moj pisatelja Vitana Mala. Foto: Slovenski filmski center

Ljubljana.
Prizor iz filma Sreča na vrvici iz leta 1977 scenarista in režiserja Janeta Kavčiča, ki je nastal po literarni predlogi mladinskega romana Teci, teci kuža moj pisatelja Vitana Mala.
Foto: Slovenski filmski center

Ljubljana. Prizor iz filma Sreča na vrvici iz leta 1977 scenarista in režiserja Janeta Kavčiča, ki je nastal po literarni predlogi mladinskega romana Teci, teci kuža moj pisatelja Vitana Mala. Foto: Slovenski filmski center

Ljubljana.
Prizor iz filma Sreča na vrvici iz leta 1977 scenarista in režiserja Janeta Kavčiča, ki je nastal po literarni predlogi mladinskega romana Teci, teci kuža moj pisatelja Vitana Mala.
Foto: Slovenski filmski center

Digitalna restavracija film ohranja za naslednje rodove, poleg tega omogoča novo gledalsko izkušnjo. V petek bodo namreč gledalci lahko videli tak film, kot so ga videli obiskovalci na premieri filma leta 1977, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Glavni junak filma je Matic, ki ga ima mama sicer rada, a kaj, ko ima preveč opravkov sama s seboj in službo, njegov oče pa je službeno v Libiji. Njegov najboljši prijatelj je Rok. Matičevo življenje se spremeni, ko ga filmarji povabijo k sodelovanju. Ob njem je pes, velik in črn - novofundlandec, pa še Milena, deklica njegovih let. Matic se med snemanjem filma močno naveže na psa in filmarji mu ga ob koncu podarijo, a kam s psom v betonskem naselju, so vsebino filma povzeli pri SFC.

Ob letošnjem Slovenskem tednu filma, v sklopu katerega so si ga na daljavo lahko ogledali osnovo in srednješolci, je Andrej Šprah iz Slovenske kinoteke film opisal kot "mladinsko komedijo o utesnjenem življenju v urbanem okolju", ki je v času svojega nastanka izvabljala salve smeha tako ob domislicah dobrosrčnih filmskih junakov kakor ob zagatah z gromozanskim novofundlandcem - Jakobom.

V filmu so med drugim zaigrali Matjaž Gruden, Vesna Jevnikar, Ivo Ban, Nino de Gleria, Andrej Djordjevič, Brane Grubar, Vladimir Jurc, Manca Košir in Lidija Kozlovič.

V filmski ekipi so bili še direktor fotografije Mile de Gleria, avtor glasbe Dečo Žgur, montažer Dušan Povh, scenograf Niko Matul, kostumografinja Zvonka Makuc, oblikovalka maske Anka Vilhar. Avtorica besedila pesmi Sreča na vrvici je Svetlana Makarovič, izvajalka Marjeta Ramšak Peršak.

Leta 1923 rojeni Jane Kavčič je kot asistent sodeloval pri prvem slovenskem igranem filmu Na svoji zemlji (1947) v režiji Franceta Štiglica, pa tudi pri naslednjem Štigličevem filmu Trst (1951). V 40. in 50. letih minulega stoletja je režiral nekaj kratkih dokumentarnih filmov in več prispevkov za Filmski obzornik. Velik uspeh je doživela njegova kratka filmska pravljica O medvedku Sulčku in metuljčku (1958) s stihi pesnika Janeza Menarta.

Poleg filmov za odrasle, kot so Slovo Andreja Vitužnika (del omnibusa Tri zgodbe - 1955), Akcija (1960), Minuta za umor (1962), Begunec (1973), je posnel tudi veliko filmov za mlade. To so poleg Sreče na vrvici še Lov za zmajem (1961), Nevidni bataljon (1967), Učna leta izumitelja Polža (1982), Nobeno sonce (1984), Maja in vesoljček (1988) in Nepopisan list (1999).

Prejel je številna domača in tuja priznanja, med njimi leta 2000 Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Ob tej priložnosti je Matjaž Zajec v katalog 3. Festivala slovenskega filma zapisal: "Ena izmed njegovih najbistvenejših inovacij na področju otroškega filma je bil prenos dogajanja v mestno, urbano okolje. Filmski junaki so kar naenkrat postali otroci iz naše ulice ...".

Pri digitalni restavraciji filma so sodelovali Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, SFC in Slovenska kinoteka. Slavnostna premiera filma je bila sprva načrtovana v oktobru v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga SFC organizira v sodelovanju s Cankarjevim domom, v Linhartovi dvorani, a je načrte preprečila pandemija. Dogodek je prestavljen na pomlad 2021, so še sporočili iz SFC.