Svet 20.12.2020 5:00

Dunajski Belvedere bo razstavi Dalija in Klimta nadoknadil v letih 2022 in 2023

Dunaj, 20. decembra - Dunajski Belvedere namerava zaradi epidemije nadoknaditi veliki razstavi Salvadorja Dalija in Gustava Klimta v letih 2022 in 2023. Razstavo Dali-Freud, ki bo sledila povezavi med španskim nadrealistom in njegovim idolom, psihoanalitikom Sigmundom Freudom, bodo odprli januarja 2022, je povedala generalna direktorica Stella Rolling.

Avstrija, Dunaj. Dunajski Belvedere je zgodovinski kompleks dveh baročnih palač, zgornjega in spodnjega Belvedera s spremljevalnimi objekti, ki stoji v baročnem parku v tretjem dunajskem okrožju (Landstrasse) na jugovzhodu mestnega središča. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dunajski Belvedere je zgodovinski kompleks dveh baročnih palač, zgornjega in spodnjega Belvedera s spremljevalnimi objekti, ki stoji v baročnem parku v tretjem dunajskem okrožju (Landstrasse) na jugovzhodu mestnega središča.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava o Klimtu bo v sodelovanju z Van Goghovim muzejem iz Amsterdama sledila leto kasneje. Z njo želijo predstaviti avstrijskega umetnika, ki slovi po secesijskih delih, kot je Poljub, skupaj s pionirji tega gibanja, kot sta Henri Matisse in Vincent van Gogh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prihodnje leto pa bo muzej, ki zaradi koronakrize poroča o izgubi dohodka v višini 80 odstotkov, posvetil nemškemu slikarju Lovisu Corintu (1858-1925). Njegovo ustvarjanje se giblje iz realizma skozi impresionizem v ekspresionizem. Z razstavo bo Belvedere počastil tudi nemškega umetnika Josepha Beuysa, ki bi maja letos praznoval stoti rojstni dan.