Slovenija 20.12.2020 7:56

V produkciji novomeškega gledališča spletna premiera Dečki Pavlove ulice

Novo mesto, 20. decembra - Na spletni strani Anton Podbevšek Teatra si bo drevi mogoče ogledati spletno gledališko premiero predstave Dečki Pavlove ulice v režiji Matjaža Pograjca, ki je v prvi vrsti namenjena otrokom, starejšim od desetega leta. Predstava je nastala po istoimenskem mladinskem romanu madžarskega pisatelja Ferenca Molnarja, ki je izšel leta 1907.

Ljubljana. Režiser Matjaž Pograjc. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Matjaž Pograjc.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Roman je kmalu postal uspešnica in bil preveden v številne tuje jezike, zgodba pa je kmalu dobila tudi številne odrske, radijske in filmske priredbe, ki se pojavljajo že vse od prve izdaje. O priljubljenosti dela v našem prostoru priča tudi več slovenskih knjižnih izdaj, med njimi tudi striparska, ki je kot zadnja izšla leta 2018 pri založbi Beletrina, je med drugim zapisal dramaturg predstave Andrej Jaklič.

Dramatizacija dela se po Jakličevih besedah osredotoča na izpostavitev in ohranitev ključnih junakov, na njihov notranji razvoj, povezan s konkretnim dogajanjem. "Prizadeva si prikazati, da poraz in zmaga ne samo nista nič usodnega, ampak da je bolj usodno, kaj se je kdo iz njiju naučil in kako poraz ali zmaga krepita vse v takšno ali drugačno soočenje vpletene strani," je poudaril.

"Ključno je, da je igra nekaj, kjer so prav vsi udeleženci enaki. Boj, takšen ali drugačen, je enak. Dečki prihajajo iz različnih socialnih okolij, ki jih tudi močno določajo. A ko so v prostoru igre, vsa ta 'prtljaga' oziroma breme določenosti odpade. V igri so lahko le oni sami. Le če so takšni, lahko vzdržijo vse preizkuse, se dokažejo, zmagajo. Igra je tako prostor enakosti, enakovrednosti, igra je najbolj čista oblika druženja...," je zapisal Jaklič.

Kot je dodal, je Molnar pred več kot 100 leti izpisal arhetipske situacije mladosti, ki so vedno znova aktualne. Zato jih je smiselno vedno znova brati in uprizarjati.

V predstavi igrajo Klara Kastelec, Oskar Kranjc, Aleš Kranjec, Rok Kravanja, Tadej Pišek, Inan Du Swami in Mojca Špik. Za koreografijo je poskrbel Branko Potočan, za kostume Nataša Recer, avtor glasbe je Krištof Kastelec - Kriki.