Svet 22.12.2020 5:00

New York med pandemijo zavzeli grafiti

New York, 22. decembra - Grafiti so del New Yorka že več kot pol stoletja, posebej pa so se razcveteli v času koronavirusne pandemije. Za nekatere so znak dekadence, za druge pa znamenje vitalnosti. Poleg trgovin kot platno za grafite delujejo zidovi, mostovi in pločniki, od začetka meseca pa ima nove barve tudi 34 vagonov podzemne železnice.

ZDA, New York. Oskrunjeni spomeniki v New Yorku po protestih proti policijskemu nasilju. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Oskrunjeni spomeniki v New Yorku po protestih proti policijskemu nasilju.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Pročelja na stotine trgovin, ki so zaradi pandemije zaprle vrata, so "povabilo" umetnikom, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP meni kustosinja Marie Flageul iz Newyorškega muzeja ulične umetnosti (MoSA).

"Če sedaj ne slikaš, ne vem, kaj delaš. Nikoli ni bilo takšnega časa," je povedal umetnik Saynosleep ob grafitiranju od junija zaprte trgovine. Porast je 40-letnik, ki za svojo legalno umetnost uporablja drugo ime, poimenoval za "renesanso grafitov".

Svet umetnosti je grafite začel sprejemati v 80. letih minulega stoletja, ko so le-ti pojavili v galerijah. Ekspresivna ulična umetnost pa je domišljijo javnosti prevzela v začetku novega tisočletja, ko je prešla iz nelegalnih v legalne prostore.

A od marca dalje razcvet doživljajo prav nelegalni grafiti, ki se podivjano širijo. "Vsi se hočejo izraziti. Ljudem je dolgčas. Potrebujejo neko zaposlitev," še meni Saynosleep, ki je med novimi uličnimi umetniki med drugim videl 60-letnico.

Porast grafitov je v maju le še razširilo gibanje Življenja temnopoltih štejejo (Black Lives Matter), vznak katerega ljudje na stavbe pišejo slogane in zahteve, povezane z rasno pravičnostjo.

Za Marie Flageul umetniki z grafiti izražajo, da so v letu praznih ulic in brez druženja še vedno tu. Njihova ustvarjalnost pa ni po godu guvernerju države New York Andrewu Cuomu, za katerega so grafiti poleg povečanja umorov in streljanj "dodaten znak propada".

Cuomo je za grafite posredno okrivil župana Billa de Blasia, kritiki pa so jezni, ker so mestne oblasti ukinile program odstranjevanja grafitov, ki jih je leta 2019 odstranil na skoraj 15.000 mestih. Za nekatere so grafiti bolj kot umetnost znak vandalizma in spominjajo na temačne dni 70. in 80. let minulega stoletja, ko je bil New York reven ter poln zločinov.