Svet 25.12.2020 6:00

V Pradu pripravili virtualni vodič po muzejski zbirki

Madrid, 25. decembra - V muzeju Prado so v sodelovanju s podjetjem Samsung pripravili aplikacijo Prado Guide app. S tem so po pisanju Art Dailyja naredili velik korak k približevanju umetnosti širši družbi s pomočjo odgovorne rabe tehnologije. V aplikaciji je podrobno predstavljenih več kot 400 umetnin, ki jih hrani sloviti madridski muzej.

Španija, Madrid. Madridski muzej Prado. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Španija, Madrid.
Madridski muzej Prado.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Ta aplikacija predstavlja uporabno orodje tako za nove obiskovalce kot za strokovnjake, hkrati pa muzej približuje vse bolj številčnim uporabnikom, ki si želijo dostopati do jasnih in natančnih informacij o delih, ki jih hrani," je dejal direktor Prada Miguel Falomir.

Aplikacija predstavlja prvi virtualni muzejski vodič, ki je primeren za pametne telefone z operacijskimi sistemi Android in iOS. Podatki v njej temeljijo na fizičnemu vodiču, ki so ga v muzeju prvič predstavili leta 2008 in velja za njihovo najbolj razširjeno publikacijo, saj so doslej prodali že 600.000 izvodov v desetih jezikih.

V aplikaciji je predstavljenih več kot 400 umetnin iz muzejske zbirke, ki so jim pridani poglobljeni posodobljeni zapisi vodilnih muzealcev. Denimo o zgodbi, ki stoji za samim delom, o umetniku, ki ga je ustvaril, ter o pomenu, ki ga ima delo za muzejsko zbirko. Vsako delo si je mogoče tudi ogledati v visoki ločljivosti, v aplikaciji pa ne umanjkata niti opis samega muzeja in njegove zgodovine ter splošna predstavitev del, ki jih hrani.

"Prado Guide app bo uporabnikom z vsega sveta omogočil, da se pobližje spoznajo z našo kulturno dediščino, v skladu z našo ključno zavezo podpreti povezavo med kulturo in tehnologijo," je še dejal Alfonso Fernandez iz Samsunga, dolgoletnega tehnološkega partnerja madridskega Prada.