Svet 23.12.2020 11:50

Na festivalu kratkega filma v Rimu nagrada za Branka Završana

Rim, 23. decembra - Na decembrskem 12. mednarodnem festivalu kratkega filma v Rimu (Roma film corto) je igralec Branko Završan prejel nagrado zlati kolosej za najboljšo vlogo. Žirijo je prepričal z vlogo Ivana, v nekdanji Jugoslaviji rojenega 60-letnega delavca v italijansko-hrvaški koprodukciji Il confine e un bosco v režiji Giorgia Milocca.

Kranj. Igralec Branko Završan. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Igralec Branko Završan.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

"Ivan z ženo živi v majhnem mestu Torviscosa v Furlaniji v Italiji. Nekega dne se odloči, da se odpravi na pot, ki ga bo popeljala nazaj v kraje svojega otroštva, z namenom, da se končno spravi z občutkom krivde, ki ga nosi v sebi že od malih nog," je vsebino filma v sporočilu o nagradi posredoval Završan. V filmu v vlogi Ivanove žene igra Lučka Počkaj.

Na uradni spletni strani filma piše, da je Il confine e un bosco film, ki v gledalcu zbuja upanje, saj se Ivan sooči s svojo preteklostjo, da lahko ponovno postane tako srečen kot tedaj, ko je bil kot otrok. Festivalska ekipa pa se je na Facebooku ob naznanitvi nagrade za Završana, "izjemnega protagonista", zahvalila žiriji, ki ji je predsedoval priznani italijanski igralec Leo Gullotta.

Glavno nagrado - zlati kolosej za najboljši kratki film je sicer festivalska žirija dodelila filmu Mr. H v režiji Giulia Neglie, posebno nagrado Ettore Scola je šla filmu Saper perdere Sergia Milana, srebrni kolosej za najboljši scenarij pa je prejel Nour Gharbi za film La ricreazione, piše na spletni strani festivala. Podelili so še nekaj drugih nagrad.