Slovenija 23.12.2020 16:08

Pohorski biseri zadnja razstava v mariborski Galeriji Epeka

Maribor, 23. decembra - Mariborsko združenje Epeka je skupaj z arhitektom in umetnikom Luko Murovcem pripravilo razstavo Pohorski biseri, ki raziskuje odnos med Mariborom in Pohorjem. Odprtje bo potekalo danes preko spleta, je pa to zadnja razstava v Galeriji Epeka, ki se po sedmih letih zapira.

Galerija Epeka, kjer so razstavljali umetniška dela različnih slovenskih in tujih avtorjev, ima svoje prostore na Koroški cesti 8 v starem mestnem jedru Maribora, ki je letos doživel temeljito prenovo. Medtem ko se je v preteklih letih vil po Koroški cesti gost promet, postaja zdaj njen del od tržnice do Starega mosta vključno z obnovljenim Glavnim trgom cona za pešce in kolesarje.

Kot so sporočili iz združenja Epeka, se morajo umakniti "zaradi spremenjene strategije Mestne občine Maribor na področju pomena kulturnih institucij za mestno jedro". Na odgovor občine, ki je združenju doslej oddajala galerijske prostore v brezplačen najem, STA še čaka.

Po poročanju Radia Maribor naj bi občina z novim letom spremenila brezplačno najemnino v tržno, česar pa Epeka ne zmore plačevati. Zato združenje napoveduje, da bo del dejavnosti preselilo v Ljubljano.

Zadnja razstava v galeriji je Pohorski biseri, ki raziskuje stare pohorske običaje, vraževerstva in mitologije, ki so danes že skoraj popolnoma pozabljene. Projekt gradi na avtorjevih predhodnih izkušnjah v sestavljanju ambientalnih postavitev, ki predstavljajo izhodiščno točko premisleka o tem, kaj je skupen in kaj zaseben prostor ter kako v obstoječem socialno-političnem ustroju združiti individualne in kolektivistične težnje ter najti pas med njima, ki omogoča tako individualno svobodo kot tudi skrbno in trajnostno izkoriščanje naravnih in prostorskih danosti, ki so tako v pravnem kot etičnem smislu skupne.

"V načrtovanem projektu Murovec za izhodiščno točko vzame relacijo med urbanim in naravnim, ki se v specifičnem kontekstu Maribora jasno odraža v stališču in pogosto tudi čustvih prebivalcev do najizrazitejšega mestnega hriba, Pohorja. Ta v mestnih politikah in individualnih percepcijah ter strategijah več gospodarskih sektorjev predstavlja presek širokega spektra interesov, ki segajo od ekonomskega izkoriščanja in de facto privatizacije do skoraj intimnega sobivanja z naravo v neposredni bližini mesta in povezanih konzervativističnih iniciativ," pojasnjujejo v Epeka.

Murovčevo dojemanje Pohorja in drugih manj okrnjenih lokacij v bližini Maribora še dodatno obarva dejstvo, da zadnjih deset let prebiva v Berlinu, "s čimer je Pohorje postalo nevralgična točka nostalgije in domotožja, hkrati pa izhodišče za prostorsko instalacijo, ki obravnava teme, ki so skupne vsem mestom, razpetim med razvojem novih virov prihodkov in med ohranjanjem značilnosti, ki pomenijo bistven prispevek h kvaliteti življenja prebivalcev".

Razstava je pripravljena kot prostorska instalacija, ki bo v Galeriji Epeka vzpostavila prostor v prostoru, ki bo z arhitekturo, svetlobo, zvokom in vonjem odpiral vprašanja o odnosu med naravnim in urbanim ter napetosti, ki se vzpostavlja v prostoru med obema poloma.