Svet 26.12.2020 6:00

Smithsonianu zelena luč za gradnjo dveh novih muzejev

Washington, 26. decembra - Institucija Smithsonian lahko začne graditi nova muzeja v Washington, ki bosta namenjena zgodovini žensk in Latinoameričanov. Ameriški kongres je namreč v ponedeljek odobril obširen osnutek ukrepov, del katerih je tudi gradnja obeh muzejev.

Obširen osnutek ukrepov, v katerega so po neuspelih samostojnih predlogih vklučili tudi oba muzeja, je obsegal skoraj 5600 strani ukrepov, ki jih je kongres želel sprejeti še pred koncem mandata, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Institucija Smithsonian tako sedaj lahko začne graditi Muzej zgodovine žensk in Nacionalni muzej Latinoameričanov.

Gradnji omenjenih muzejev je sicer nasprotoval republikanski senator zvezne države Utah Mike Lee, ki je trdil, da državni muzeji ne bi smeli temeljiti na družbeni identiteti. "To zadeva državno enotnost in kulturno inkluzijo," je dejal Lee. V muzeju Prijatelji Latinoameričanov so Leejevo blokado označili kot "žaljivo omalovažujočo, podcenjevalno in neutemeljeno".

Demokratska kongresnica iz New Yorka Carolyn Maloney, glavna podpornica gradnje muzejev, pa je dejala, da je primerno, da je kongres odobril muzeja v letu, ko so izvolili prvo podpredsednico, in ob 100. obletnici 19. amandmaja, ki je Američankam omogočil, da volijo.

Muzej zgodovine žensk bo po besedah Carolyn Maloney testament vsem ženskam, ki so pomagale postaviti in oblikovati državo. "Predolgo so bile zgodbe žensk izpuščene iz pripovedi o zgodovini naše države," je dodala.

Kongresna komisija za Muzej zgodovine žensk je v poročilu že leta 2016 predlagala, da muzej zgradijo v ali blizu washingtonskega parka National Mall. Podani so štirje predlogi za lokaciji obeh muzejev.