Svet 25.12.2020 5:00

Hollywoodski studii MGM naprodaj za pet milijard dolarjev

Los Angeles, 25. decembra - Hollywoodski studii MGM, ki stojijo za franšizama James Bond in Rocky, so naprodaj za približno pet milijard dolarjev. V zadnjih letih je vodstvo studiev že večkrat razmišljajo o prodaji, nazadnje januarja, ko so tudi že potekali pogovori s ponudnikoma pretočnih vsebin Netflix in Apple, a se niso zedinili glede cene.

ZDA, Los Angeles. Sedež ameriškega filmskega studia MGM. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Sedež ameriškega filmskega studia MGM.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Filmski arhiv studiev MGM po pisanju Guardiana obsega približno 4000 naslovov, v njem hranijo za približno 17.000 ur televizijskega programa, od filma V vrtincu in Hobita do televizijskih uspešnic, kot je denimo Deklina zgodba. Lani so studii MGM ustvarili 1,5 milijarde dolarjev prihodkov.

Čeprav so studi MGM, ki so bili sicer, potem ko so se zadolžili za štiri milijarde dolarje, pred desetletjem prisiljeni v stečaj, razvil nove franšize, kot sta spin-off Rockyja Creed, kjer je zaigral Michael B. Jordan, njihov največji dragulj še vedno ostaja franšiza filmov o Jamesu Bondu.

Po pisanju Guardiana gre za peto najvrednejšo filmsko franšizo vseh časov, saj je 24 filmov iz franšize do danes prineslo več kot sedem milijard dolarjev zaslužka. Pred njo so le Marvel, Vojna zvezd, Harry Potter in Spider Man.

Premiero zadnjega filma o agentu 007 z naslovom Ni čas za smrt, v katerem naj bi agenta 007 zadnjič odigral Daniel Craig, so sicer zaradi pandemije novega koronavirusa že večkrat prestavili, nazadnje na april 2021, ko upajo, da bo v kinematografe pritegnila številne ljubitelje filma.

Studi Metro-Goldwyn-Mayer - MGM, ki so bili ustanovljeni leta 1924 in so se v zgodovino filmske umetnosti zapisali tudi s filmi, kot so Čarovnik iz Oza, Ben-Hur in Pojmo v dežju, so že večkrat zamenjali lastnika. Med dosedanjimi lastniki so denimo kanadski poslovnež Edgar Bronfman, ameriški bogataš Kirk Kerkorian in ustanovitelj televizije CNN Ted Turner.