Svet 27.12.2020 6:00

Na dražbi tudi pismo Martina Luthra Kinga ml.

Boston, 27. decembra - Avkcijska hiša RR Auction je dala na spletno dražbo pisma voditeljev in aktivistov, ki so pripomogli k pozitivnim spremembam v družbi. Med vrhunci izpostavljajo pismi enega najvplivnejših aktivistov ameriške zgodovine Fredericka Douglassa ter ameriškega baptističnega duhovnika in borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga ml.

Ljubljana. Dražba. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dražba.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po pisanju spletnega portala Art Daily je med predmeti, ki jih bodo ponudili na dražbi, Douglassovo stran dolgo ročno napisano pismo odvetniku in aktivistu Albionu Tourgeeju, ki je v znamenitem primeru Plessy proti Fergusonu zagovarjal Plessyja. V njem zapiše: "Moje imenovanje je še en korak v smeri mojih prizadevanj, vesel sem, da so me poistovetili z njimi."

V tistem času je funkcijo predsednika ZDA prevzel Rutherford B. Hayes, ki je Douglassa imenoval na visoko državniško funkcijo v Washingtonu, najvišjo funkcijo, ki jo je tedaj imel Afroameričan. Douglass jo je sprejel in jo sam videl ne le kot svoj osebni uspeh, ampak kot "še en korak v smeri njegovih prizadevanj".

Pismo Martina Luthra Kinga ml. je tipkopis, dolg eno stran, in nosi datum 12. januar 1959. Naslovljeno je na gospo Edmund Mahon. V njej se ji zahvaljuje za njeno prijazno pismo in spodbudne besede v zvezi z njegovo knjigo Korak proti svobodi. "Knjiga je preprosto moj skromni poskus, da krščanska načela prenesem na problematiko rasnih krivic, s katero se spopada naš narod," je zapisal ter izrazil upanje, da bo njegova knjiga prispevala k mirni rešitvi tega problema.

Na dražbi bodo med drugim ponudili še pismo islamističnega duhovnika in aktivista za človekove pravice Malcolma X, več dokumentov nekdanjega ameriškega predsednika ZDA Abrahama Lincolna in pomemben podpis nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame ter nekaj podpisov južnoafriškega politika in državnika ter borca proti apartheidu Nelsona Mandele.

Spletne ponudbe je mogoče oddati do 13. januarja, še piše spletni portal.