Slovenija 4.1.2021 11:30

Trubarjevo priznanje za leto 2020 Pavlu Zdovcu in Michaelu Bigginsu

Ljubljana, 4. januarja - Trubarjevo priznanje za pomembne prispevke k varovanju in ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine je Narodna in univerzitetna knjižnica namenila Pavlu Zdovcu in Michaelu Bigginsu. Zdovc je po oceni komisije odločilno prispeval k razvoju slovenistike na Univerzi na Dunaju, Biggins pa skrbi za promocijo dediščine v mednarodnem prostoru.

Ljubljana. Kip pisatelja Primoža Trubarja. Foto: Tamino Petelinšek/ STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kip pisatelja Primoža Trubarja.
Foto: Tamino Petelinšek/ STA
Arhiv STA

Komisija v sestavi Luka Vidmar, Irena Eiselt in Marijan Rupert je odločila, da Trubarjevo priznanje za leto 2020 prejmeta profesorja Zdovc in Biggins.

Zdovc je, kot piše v obrazložitvi, "s svojo skromnostjo in požrtvovalnostjo odločilno prispeval k nepretrganemu razvoju slovenistike na Univerzi na Dunaju v 20. stoletju". Po mnenju komisije je Zdovc za moderno slovenistiko na Dunaju to, kar je bil nekoč Miklošič slavistiki. Zdovčev "znanstveni opus je izjemno dragocen prispevek k umestitvi kulturno pomembnih dokumentov v prostor in čas".

Biggins je nekoč zapisal: "Slovenija je majhna, njena literatura pa ne." Po mnenju komisije lahko zaradi takšnih osebnosti slovenska kultura uresničuje Trubarjevo vizijo 'stati inu obstati'. Bigginsu, ki je slovenščino ponotranjil kot svoj intimni ali umetniški jezik, podeljujejo priznanje za izjemne zasluge in vseživljenjsko ohranjanje, prevajanje in promocijo slovenske pisne kulturne dediščine na najvišji ravni v mednarodnem prostoru, med drugim piše v obrazložitvi priznanja.

Trubarjeva priznanja Narodna in univerzitetna knjižnica (Nuk) podeljuje od leta 2008. Kot so zapisali, je skrb za pisno kulturno dediščino slovenskega naroda je ena od osrednjih nalog Nuk. "S tem zagotavljamo dostopnost gradiva za študij in raziskovanje, ki spodbujata znanstveno, kulturno in umetniško produkcijo jutrišnjega dne". Trubarjevo priznanje je v obliki diplome in ga je možno prejeti le enkrat. Priznanja podeljuje posebna komisija, ki pobude zbira na podlagi javnega razpisa.

Lani sta priznanje prejela Miklavž Komelj in Anton Janko, 14 darovalcem zapuščin pa so podelili zahvalne listine.