Intervju 10.1.2021 11:00

Maribor s Centrom Rotovž do prvega namensko grajenega likovnega razstavišča

Maribor, 10. januarja - V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) pozdravljajo odločitev občine, da v načrtovani Center Rotovž poleg nove knjižnice umesti tudi galerijo. "Maribor bo končno pridobil prvo namensko grajeno likovno razstavišče," pojasnjuje direktorica galerije Breda Kolar Sluga. Poimenovali so ga UGM21, kar nakazuje usmerjenost v sodobne principe razstavljanja.

Maribor. Pogled na Rotovški trg v Mariboru. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Pogled na Rotovški trg v Mariboru.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Območje Rotovškega trga, kjer je zdaj dotrajana osrednja enota Mariborske knjižnice, bo po načrtih ekipe župana Saše Arsenoviča obnovljeno v sodobno zasnovan prostor, ki bo vključeval nove prostore knjižnice, manjšo kinodvorano in mestno galerijo.

Trenutno je projekt v fazi pridobivanja vseh soglasij in gradbenega dovoljenja. "Predviden začetek del je avgusta 2021," so za STA pojasnili na občini.

Pri njegovi uresničitvi računajo na pomoč države. "Finančna konstrukcija je dorečena s predvidenim 50-odstotnim sofinanciranjem ministrstva za kulturo. Mestna občina Maribor je v proračunih za leti 2021 in 2022 za projekt Center Rotovž rezervirala sorazmerni delež sofinanciranja glede na zastavljeno časovnico, in sicer dva milijona evrov za leto 2021 in sedem milijonov evrov za leto 2022," so navedli.

Skupno se projekt ocenjuje na 16 milijonov evrov in temelji na pred leti izbrani natečajni rešitvi za novo knjižnico. Poleg prostorskih težav slednje delno rešuje tudi težave UGM, ki prav tako že več desetletij čaka na sodobnejše prostorske in delovne pogoje. Galerijski prostori naj bi se nahajali na vzhodni strani Rotovškega trga, torej nasproti sedanje knjižnice.

Razstavišče, ki bo imenovano UGM21, bo upravljala UGM. "Z Mestno občino Maribor, arhitekti iz arhitekturnega ateljeja Medprostor in Mariborsko knjižnico smo že mesece povezani v tesnem in plodovitem sodelovanju. V projekt verjamemo in upamo na čim hitrejše stopnjevanje korakov, ki vodijo k realizaciji tudi v prihodnje," pravijo v galeriji.

Po besedah direktorice Brede Kolar Sluga so z veseljem pristopili k projektu Centra Rotovž, saj se je ponudila priložnost, da na povsem nov način povežejo raznolike dejavnosti s področja kulture. "Prepričani smo, da bodo Mariborčani v sinergiji različnih akterjev v Centru Rotovž - mestna knjižnica, sodobno razstavišče, art kino - doživeli izjemno izkušnjo, predvsem pa bistveno več, kot bi lahko ponudila posamezna institucija. Še posebej nas je navdušila poteza župana in mestnega vodstva, da kulturo umeščajo v samo mestno središče, saj v simbolnem smislu z njo nakazujejo, kakšno vlogo ima za razvoj našega mesta prav kultura," je povedala.

V sodobnih razstaviščnih prostorih bodo po napovedih lahko gostili tudi zahtevnejše mednarodne ter nacionalno relevantne razstave. "Sodoben koncept razstavišča bo omogočal, da bomo lahko ponudili boljšo podporo mariborski likovni sceni, prav tako pa bomo razširili naše delovanje na področjih, kot so oblikovanje, fotografija in film, kar javnost upravičeno pričakuje od osrednje institucije za vizualno kulturo v severovzhodni Sloveniji," je navedla direktorica.

Ime UGM21 po njenih besedah nakazuje usmerjenost razstavišča v sodobne principe razstavljanja, medtem ko bodo muzejske vsebine dobile primerne prostore na obstoječi lokaciji na Strossmayerjevi ulici. "Tudi te prostore bo potrebno prenoviti, resno namero Mestne občine Maribor pa vidimo v dosedanjih potezah že uresničene obnove strehe in fasade," je še povedala Kolar Sluga.