Svet 6.1.2021 5:30

Od februarja na ogled dokumentarec o umetniku M. C. Escherju

New York, 6. januarja - Dokumentarni film o nizozemskem umetniku Mauritsu Cornelisu Escherju (1898-1972) bo od 5. februarja na ogled po več kot 45 ameriških kinih in tudi v nekaterih virtualnih. Film M.C Escher: Journey To Infinity, ki je nastal pod okriljem produkcijskih hiš Zeitgeist Films in Kino Lorber v režiji Robina Lutza, ponuja večplasten pogled na umetnika.

Po pisanju portala Artdaily film prinaša zabaven portret umetnika in predstavitev njegove umetniške dediščine. Escher se med drugim predstavlja s svojimi besedami, ki jih je iz dnevniških zapiskov, predavanj in korespondenc izbral Lutz, interpretira pa jih britanski igralec Stephen Fry, medtem ko se njegova dela pojavljajo tako v izvirni kot v spremenjeni, bolj lucidni obliki.

O Escherju oziroma svojih spominih nanj spregovorita tudi njegova sinova George (92) in Jan (80), svoj pogled na umetnika pa poda tudi glasbenik Graham Nash.

Escher, ki poleg Rembrandta in Van Gogha velja za enega najbolj prepoznavnih nizozemskih umetnikov, je leta 1969 nekemu ameriškemu zbiratelju njegovih umetnin zapisal: "Bojim se, da sem edina oseba, ki bi lahko ustvarila res dober film o svojih grafikah". Zato mu je Lutz, kot je dejal, predal režijsko taktirko, ne v neposrednem, temveč v simbolnem pomenu.

Nizozemski umetnik M.C. Escher je najbolj poznan po grafikah, ki prikazujejo nemogoče gradbene konstrukcije in tridimenzionalne prizore, teselacije in raziskave perpetuum mobile. Njegove natančne grafike, v katerih je spajal matematiko, fiziko in oblikovanje, krasijo številne predmete in plakate po vsem svetu.