Na hitro prelistano 9.1.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. januarja - Pri Slovenski matici je izšlo delo Svetovna zgodovina plesa Henrika Neubauerja. Založba Mladinska knjiga je izdala knjigo Psihologija: jasno in jedrnato avtorjev Catherine Collin, Voule Granda in Nigela C. Bensona, KUD Sodobnost International pa slikanico Petra Svetine Debela pekovka z ilustracijami Petra Škerla.

Ljubljana. Knjiga Psihologija: jasno in jedrnato avtorjev Catherine Collin, Voule Granda in Nigela C. Bensona. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Psihologija: jasno in jedrnato avtorjev Catherine Collin, Voule Granda in Nigela C. Bensona.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga za otroke in mladino Debela pekovka pisatelja Petra Svetine. Debelo pekovko je ilustriral Peter Škerl. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga za otroke in mladino Debela pekovka pisatelja Petra Svetine.
Debelo pekovko je ilustriral Peter Škerl.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Svetovna zgodovina plesa baletnega plesalca, koreografa, raziskovalca, teoretika, baletnega pedagoga in režiserja Henrika Neubauerja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Svetovna zgodovina plesa baletnega plesalca, koreografa, raziskovalca, teoretika, baletnega pedagoga in režiserja Henrika Neubauerja.
Foto: STA

NEUBAUER TOKRAT O SVETOVNI ZGODOVINI PLESA

Baletni plesalec, koreograf, raziskovalec, teoretik, baletni pedagog in režiser Henrik Neubauer je pripravil strnjen vpogled v svetovno zgodovino plesne umetnosti. Po preglednih knjigah zgodovine slovenskega baleta je tokrat posegel v širši okvir plesa in se dotaknil razvoja baleta v svetovnem merilu. Kot je na zavihku knjige zapisala balerina in umetnostna zgodovinarka Sonja Kerin Kern, se zdi, da so danes tovrstni podatki, ki jih zajema pričujoča knjiga, dostopni na vsakem koraku, pa vendar je včasih bolj praktično vzeti v roko knjigo, kjer so osnovni podatki že zbrani na enem mestu.

"Zgodovina plesne umetnosti v svetu je v knjigi predstavljena z vidika človeka, ki je svoje življenje posvetil tej umetnosti in jo, glede na njegovo obsežno delo, doživel iz zelo različnih zornih kotov. Posebej dragocena so avtorjeva razmišljanja in dognanja v zvezi z razvojem plesa v svetu, ki jih je avtor prepletel z jasnimi zgodovinskimi dejstvi," je zapisala Sonja Kerin Kern.

O PSIHOLOGIJI JASNO IN JEDRNATO

"Smo ljudje zares posamezniki ali le del družbene gmote? Kaj je tisto, zaradi česar se spominjamo, in zakaj pozabljamo? Kako lahko objektivno izmerimo človeško inteligentnost? Podobna vprašanja so spodbudila delo največjih svetovnih mislecev in raziskovalcev na neverjetnem področju psihologije," so o knjigi Psihologija: Jasno in jedrnato zapisali pri Mladinski knjigi.

Gre za drugo knjigo iz zbirke Jasno in jedrnato, ki je namenjena vsem, ki si želijo preverjenih, strnjenih, bralcu prijaznih in vsakomur razumljivih informacij o nekaterih pomembnih področjih človekovega življenja in delovanja. "Primerno za učence, študente, dijake in vse druge vedoželjne bralke in bralce vseh starosti, ki jih zanima svet okrog nas," so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedla Maja Frevolnik.

DEBELA PEKOVKA, KI PEČE KROFE

Debela pekovka Margot dela v pekarni na glavni železniški postaji. Peče sveže in slastne krofe, a ima nenavadno skrivnost. Včasih zleze v krof, potem pa... Joj, poglejte, tamle prihaja Friderik Žemlja, znani slikar. Naravnost po krof jo maha. Lačen je, ker na velikanski lampijon riše svet. Postreže si z najbližjim krofom, vzame novec iz žepa in ga položi na pult, so vsebino slikanice opisali pri založbi.

Peter Svetina je večkrat nagrajeni pisatelj knjig za otroke in mladino, nekatere so bile prirejene tudi za lutkovni oder. Debelo pekovko je ilustriral prav tako večkrat nagrajeni Peter Škerl.