Svet 11.1.2021 5:30

Turčija na misiji za ohranitev pripovedovalske dediščine

London, 11. januarja - Nekje v kavkaškem gorovju se nahaja gora Qaf, na kateri naj bi se rodili številni miti in pravljice z območja Srednjega vzhoda. V Turčiji so se odločili, da bodo zaščitili svojo pravljično in pripovedovalsko dediščino za prihodnje generacije in so zato vzpostavili projekt Masal, je poročal britanski The Guardian.

Prav na območje mitološke gore Qaf so postavljene številne turške pravljice, v katerih nastopajo vile in demoni, se prekrasne device rojevajo iz pomaranč in se zlobne čarovnice z uroki spravljajo nad prince.

Bogato dediščino ljudskih pripovedk iz tega območja, ki se ohranjajo predvsem s pripovedovanjem, je okoli leta 1880 med prvimi akademiki zbiral madžarski turkolog Ignatuis Kunos. Ta je zaklade turške folklore opisal kot "dragocene kamnine, ki zanemarjene ležijo ob stranpoteh filologije, prepuščene volji nabiralcev, da jih vzamejo". Že pred 140 leti pa je Kunos izrazil skrb, da bi modernizacija uničila bogato kulturno dediščino Anatolije.

Da do tega ne bi prišlo, so v Turčiji pod okriljem Kulturnega centra Atatürk zagnali projekt Masal, ki je namenjen zbiranju in indeksiranju vsaj 10.000 zgodb z namenom, da bi se ohranile za prihodnje generacije. Zgodbe lahko na spletno stran projekta posreduje kdorkoli, nato pa jih preučijo raziskovalci in jezikoslovci.

V sklopu projekta zgodbe zbirajo po temah, denimo zgodbe o živalih, čarobne ali fantastične pripovedi, realistične zgodbe ali humoreske, delijo pa jih tudi na regije. Pozorni so še na več različic ene zgodbe, pri čemer raziskujejo, kdaj so se pojavile nove različice in kako se te razlikujejo po regijah ali celo znotraj ene regije.

Kot še navaja The Guardian, so doslej iz 77 različnih območji uspeli zbrati že več kot 3300 zgodb, projekt Masal pa bo potekal vse do februarja 2022.