Slovenija 12.1.2021 10:15

Festival Ljubljana objavil program 5. Zimskega festivala

Ljubljana, 12. januarja - Festival Ljubljana je objavil program 5. Zimskega festivala, ki pa ga je zaradi podaljšanja vladnih ukrepov zaradi covida-19 tudi že spremenil in njegovo odprtje prestavil na 23. januar. Za prvi koncert je napovedan tenorist Joseph Calleja ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije.

Ljubljana. Orkester Slovenske filharmonije. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Orkester Slovenske filharmonije.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Izvedba 5. Zimskega festivala je bila predvidena med 18. in 31. januarjem z devetimi koncerti, zaradi podaljšanja ukrepov pa so koncerte violinista Sergeja Dogadina s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, flavtistke Irene Grafenauer s prijatelji, pianista Arkadija Volodosa in klarinetista Mateta Bekavca s prijatelji, ki so bili predvideni med 18. in 21. januarjem v Slovenski filharmoniji, odpovedali. Kupci vstopnic so upravičeni do vračila kupnine, so sporočili iz zavoda.

Odprtje festivala je tako predvideno 23. januarja, ko bo nastopil Joseph Calleja z Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko italijanskega dirigenta Gianluce Marciana. Na Malti rojeni tenorist sodi med najuspešnejše koncertne umetnike 21. stoletja. Njegov glas spominja na legendarne italijanske operne pevce in širom gostovanj se ga je prijel vzdevek "novi Pavarotti". Njegov operni repertoar se razteza od del francoskih skladateljev do velikih liričnih in verističnih tenorskih vlog.

Program drugega sklopa koncertov ostaja enak: 25. januarja bosta nastopila violinistka Lana Trotovšek in Ensemble Dissonance, 26. januarja kitarist Saša Dejanović in 27. januarja pianist Nejc Kamplet. Festival bo 31. januarja sklenil recital ruske sopranistke Ane Netrebko, ki je nastopila tudi na lanskem poletnem Ljubljana festivalu.