Slovenija 13.1.2021 8:00

SEM letos z več projekti, osrednja razstava o ljudski umetnosti v načrtu v jeseni

Ljubljana, 13. januarja - Slovenski etnografski muzej (SEM) vstopa v letošnje leto z lastnimi in tujimi razstavami. Osrednjo razstavo z naslovom Ljudska umetnost med domom in svetom načrtujejo konec septembra, že aprila pa bodo postavili razstavo o življenju in delu Branislave Sušnik v Paragvaju. V načrtu je tudi več priložnostnih razstav.

Ljubljana. Slovenski etnografski muzej. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski etnografski muzej.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Razstave in prireditve bodo, kot so zapisali v SEM, prispevale k poglabljanju vedenj, razumevanju in promociji etnološke dediščine in muzejskih zbirk z vidika povezovanja preteklega s sedanjim, soočanj s sestavinami kulture dediščine in osveščanja o njenem pomenu za oblikovanje identitet, kulturnih krajin, za medkulturni dialog in družbeno kohezijo.

Za april napovedujejo realizacijo razstavnega mednarodnega in medinstitucionalnega projekta La Doctora: Življenje in delo dr. Branislave Sušnik v Paragvaju, ki bo posvečen slovenski znanstvenici, ki je življenje posvetila raziskovanju in dokumentiranju staroselskih ljudstev Paragvaja. Razstava bo obravnavala dosežke slovenske raziskovalke v svetu in hkrati odpira vprašanja o manj poznanih in oddaljenih ljudstvih, so zapisali v SEM.

Z osrednjo razstavo Ljudska umetnost med domom in svetom bo obravnavana simbolna govorica ljudske likovne umetnosti kot eno od področij izražanja narodne oz. nacionalne identifikacije. Razstavljena bo zbirka predmetov ljudske umetnosti SEM, ki bo soočena z likovno zbirko sodobne t.i. folk art, ki so jo ustvarili državljani globalne NSK države v času.

Na ta način SEM med drugim udejanja svojo družbeno vlogo interpretatorja različnih vidikov dediščine tako v nacionalnem kot tudi globalnem kontekstu. Z razmislekom o vlogi likovne govorice za potrebe izražanja in identifikacije naroda oz. nacije se ta razstava pridružuje obeleževanju osamosvojitve Slovenije kot tudi predsedovanju Slovenije EU v drugi polovici leta 2021, so zapisali v SEM.

Obeta se tudi nekaj priložnostnih razstav. Tako bodo junija odprli razstavo Vtisi po 30. letih - Spomini Slovenk in Slovencev v izseljenstvu na priznanje samostojne Slovenije. Razstava bo prek intervjujev obudila in dokumentirala spomine na čas osamosvajanja Slovenije med Slovenci v izseljenstvu na različnih koncih sveta.

Oktobra pa bo SEM pripravil priložnostno razstavo z izborom najstarejših etnografskih predmetov in dokumentov, ki jih hrani. S postavitvijo se pridružuje obeleževanju 200. obletnice ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, iz katerega so 102 leti pozneje izločili etnografske zbirke zaradi ustanovitve samostojnega Kraljevega etnografskega muzeja (1923).

V okviru obeleževanja naziva Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021 bo SEM pripravil cikel manjših razstav. Ta mesec in še februarja bo na ogled razstava Slovenske penine, ki jo pripravljajo v sodelovanju Biotehniškim izobraževalnim centrom, v jeseni pa načrtujejo še Kulinarične zgodbe SEM - Miza od prehranjevanja do mnogoterih sporočil ter razstavo poprtnikov, lecta in malih kruhkov.

SEM bo okviru programa nacionalnega Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine pripravil še dve manjši razstavi, in sicer februarja postavitev Pustni orači Okič: Z oranjem do dobre letine, ob veliki noči pa bo Škofjeloški pasijon ob njegovi 300. obletnici predstavil kot enoto nesnovne kulturne dediščine, ki je vpisana na Unescovem reprezentativnem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Letos bo SEM sodeloval tudi v več mednarodnih projektih z institucijami po Evropi in svetu. Predvidoma bo med drugim spomladi z izbranimi predmeti iz svoje afriške zbirke sodeloval na mednarodni razstavi v Avstriji. Gostil pa bo tudi kitajske strokovnjake - restavratorje iz Muzeja cesarskih palač v Pekingu zaradi restavriranja okrasne kitajske stene iz Skuškove zbirke SEM.