Svet 17.1.2021 5:00

V Schielejevem muzeju v Tullnu spomladi razstava o umetnikovi družini in prijateljih

Dunaj, 17. januarja - V Muzeju Egona Schieleja v avstrijskem Tullnu za pomlad napovedujejo razstavo o okolju, ki je sooblikovalo avstrijskega slikarja Egona Schieleja (1890-1918). Po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA bo predstavila umetnikovo družino in prijatelje ter njegove spremljevalce.

Kitajska, Hongkong. Umetniško delo avstrijskega slikarja Egona Schieleja. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Umetniško delo avstrijskega slikarja Egona Schieleja.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na razstavi bodo preko avdiovizualnega gradiva predstavljeni umetnikovi starši, sestre in njegove ženske. Postavitev bo osvetlila tudi vlogo Schielejevih sošolcev, učiteljev in mecenov v zgodnjih letih njegovega ustvarjanja. Kot je po pisanju agencije APA pojasnil kustos razstave Christian Bauer, je Schielejevo nadarjenost odkril njegov učitelj, slikar Ludwig Karl Strauch, v Klosterneuburgu.

Ob biografijah članov umetnikove družine ter originalnih fotografijah njegovih sester Melanie in Gerti ter svakinje Adele Harms bo na razstavi predstavljen ducat originalnih del iz njegovega zgodnjega ustvarjalnega obdobja. Načrtujejo tudi bogat spremljevalni program, ki bo med drugim ponudil pogovore in javna vodstva.

Razstava z naslovom Družina, prijatelji, spremljevalci bo na ogled od 27. marca do 7. novembra, še piše APA.

Schiele se je rodil v Tullnu blizu Dunaja. S 16 leti se je vpisal na dunajsko likovno akademijo, a jo je po dveh letih zapustil ter z vrstniki ustanovil skupino Nova umetnost. Vrhunec umetniškega priznanja je doživel na 49. razstavi dunajske secesije leta 1918. Njegov vzornik Gustav Klimt je umrl le nekaj tednov pred njenim odprtjem, nekaj mesecev zatem pa je umrl tudi Schiele, star 28 let.

V zgodnjem obdobju je bil pod vplivom secesije in Klimta ter Kokoschke. Že leta 1910 pa je razvil lasten prepoznaven umetniški izraz v ekspresionističnem stilu. Na njegovim platnih so začela dominirati gola, bolna in deformirana telesa z močno izraženo seksualno energijo, s čimer je rušil moralne družbene konvencije na začetku 20. stoletja.

Nekonvencionalno je bilo tudi njegovo življenje, zaradi česar je izzval bes tedanjih konservativnih krogov. Zaradi erotičnih risb so ga obtožili širjenja pornografije in pohujševanja mladoletnih, kar je bil tudi vzrok, da je 25 dni preživel v zaporu.