Svet 18.1.2021 5:00

V studiu zagrebške Moderne galerije dela iz Politeove zbirke

Zagreb, 18. januarja - V Studiu Josipa Račića zagrebške Moderne galerije je na ogled razstava izbranih del iz zbirke Tonija Politea, ki sicer obsega več kot 400 umetnin hrvaških in tujih umetnikov. V zagrebškem razstavišču so tako na ogled tudi dela velikanov svetovne umetnosti, kot so Michelangelo Pistoletto, Salvador Dali, Gilbert&George, Keith Haring in Andy Warhol.

Razstava Barva je radost je v Studiu Josipa Račića zagrebške Moderne galerije na ogled od četrtka, obsega pa izbor slik, objektov in grafik leta 1951 v Beogradu rojenega zbiratelja in umetnika Tonija Politea, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Dela v zbirki podpisujejo tako hrvaški umetniki kot bolj in manj znana imena iz umetniškega sveta iz Evrope, Amerik in Azije.

Tudi v razstavo so vključena dela hrvaških in tujih umetnikov, po besedah kustosa Branko Franceschija pa je Politeova zbirka zgrajena po ključu osebnih preferenc, ne oziraje se na trende v umetnosti ali vrednost del, zato v popolnosti odraža osebnost njenega lastnika.

"Za osebe, kakršen je Politeo, je biti del umetniške scene način življenja s polnimi pljuči. Od umetnosti in za umetnost se živi, z umetniki se poslovno sodeluje in druži, umetniška dela se producirajo, izmenjujejo in v njih se uživa v zasebnih prostorih," je zbirateljev kredo povzel kustos.

V skladu z epidemiološkimi ukrepi je razstava na ogled do 7. februarja.