Svet 15.1.2021 10:50

Naslovnica za strip o Tintinu na dražbi prodana za 3,2 milijona evrov

Pariz, 15. januarja - Risba belgijskega umetnika Georgea Remija, znanega pod psevdonimom Herge, je bila na četrtkovi dražbi prodana za 3,2 milijona evrov. Prva naslovnica za strip o Tintinovh dogodivščinah z naslovom Sinji lotos je tako postala doslej najdražja na dražbi prodana Hergeova risba in tudi doslej najdražja na dražbi prodana originalna stripovska risba.

Belgija, Bruselj. Stripi in drugi izdelki s podobami Tintina in njegovega pomočnika psička Švrka. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Belgija, Bruselj.
Stripi in drugi izdelki s podobami Tintina in njegovega pomočnika psička Švrka.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Herge je risbo iz leta 1936 ustvaril v kombinaciji tuša, gvaša in akvarela za naslovnico petega zvezka Tintinovih dogodivščin. V njem se Tintin odpravi na Kitajsko, ker raziskuje verigo prekupčevalcev z opijem.

Ker je bila risba zaradi uporabe preveč barv predraga za množični tisk, je Herge za naslovnico ustvaril še eno različico s črnim zmajem pred rdečim ozadjem, ki je nato šla v tisk. Prvo različico je pa je podaril Jean-Paulu Castermanu, sedemletnemu sinu njegovega urednika Louisa Castermana. Risba je bila pospravljena v predalu do leta 1981, ko je Jean-Paul prosil Hergeja, naj jo podpiše, piše spletni portal The Guardian.

Risbo so pariški avkcijski hiši Artcurial v prodajo zaupali otroci Jean-Paula. Zanjo so se po pisanju spletnega portala sprva nadejali iztržiti do tri milijone evrov. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa jo je kupil zasebni zbiratelj.

Tintin, mladi novinar in neutrudni popotnik, ki se vedno znova zaplete v kakšne težave, se je skupaj z nerazdružljivim psičkom Švrkom prvič pojavil 10. januarja 1929 v mladinski tedenski prilogi konservativnega časnika Le Petit Vingtieme. Šlo je za serijo kratkih zgodb o Tintinu v Sovjetski zvezi, ki je leto pozneje izšla kot prva knjiga stripov tedaj 23-letnega Hergeja.

Originalne Hergeove risbe se na umetniškem trgu redko pojavljajo, ker stripar zaradi uspeha ni bil primoran v njihovo prodajo, jih je tu in tam komu podaril. Dosegajo zelo visoke cene; notranjo naslovnico, ki je med letoma 1937 in 1958 krasila stripe o Tintinovih dogodivščinah, so tako leta 2014 na dražbi v Parizu prodali za rekordnih 2,65 milijona evrov.