Svet 18.1.2021 11:15

V Egiptu odkrili nove arheološke zaklade

Kairo, 18. januarja - V nekropoli v Sakari so egiptovski arheologi odkrili vrsto arheoloških najdb, med njimi več kot 50 lesenih sarkofagov, najstarejši naj bi bil star celo več kot 3000 let. Nova odkritja po besedah egiptologa in vodje skupine arheologov Zahija Hawassa odstirajo nova zgodovinska spoznanja, zlasti o obdobju t. i. novega egipčanskega kraljestva.

Egipt, Giza. V jaških nekropole Sakara blizu znane piramide kralja Džoserja so egiptovski arheologi že pred časom našli 59 zapečatenih sarkofagov. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Egipt, Giza.
V jaških nekropole Sakara blizu znane piramide kralja Džoserja so egiptovski arheologi že pred časom našli 59 zapečatenih sarkofagov.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Najdbe, ki datirajo v obdobje med 16. in 11. stoletjem pr. n. št., so odkrili v bližini piramide faraona Tetija, prvega faraona iz šeste dinastije, ki je kot zadnja vladala staremu kraljestvu. Kot so konec tedna zapisali na ministrstvu za turizem in starine v Egiptu, je med najdbami tudi pogrebni tempelj žene Tetija oz. faraonke Naert.

Med najdbami je bila tudi krsta vojaka, ob katerem so našli tudi sekiro, s katero se je bojeval. Odkrili so tudi kamniti sarkofag ter okoli pet metrov dolg papirus, v katerem je bilo 17. poglavje knjige mrtvih. Med odkritimi predmeti so še maske, leseni čolni ter igre, ki so jih igrali stari Egipčani.

"Gre za redka in nova odkritja iz obdobja novega kraljestva," je poudaril priznani egiptolog Hawass. Pojasnil je, da je večina najdb v Sakari - obširnem pokopališču staroegipčanske prestolnice Memfis, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine - iz obdobja okoli 5000 let pr. n. št.

Nova odkritja po pisanju francoske tiskovne agencije AFP predstavljajo le okoli 30 odstotkov najdb, večina je še vedno pokopana globoko pod površjem.

V Egiptu se nadejajo, da bodo tovrstna arheološka odkritja spodbudila turizem, ki ga je v zadnjem letu močno prizadela pandemija covida-19, še piše AFP.