Slovenija 18.1.2021 12:29

Celjska Mohorjeva družba v jubilejnem letu s 60 novimi izdajami

Ljubljana, 18. januarja - Celjska Mohorjeva družba bo letos, ob 170-letnici od ustanovitve Mohorjeve družbe, izdala okoli 60 knjižnih naslovov. Med novostmi med drugim izpostavljajo knjigo Branka Cestnika Šesti pečat, spomine kardinala Franca Rodeta Vse je dar, delo Aleša Maverja Za prgišče politike ter novo knjigo Metke Klevišar. V pripravi je že tudi Redna zbirka 2022.

Avstrija, Celovec. Mohorjeva Družba in Mohorjeva knjigarna. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Avstrija, Celovec.
Mohorjeva Družba in Mohorjeva knjigarna.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Obeta se Leksikon priimkov avtorja Janeza Kebra, knjiga Hieronimovih pisem, knjigi Vande Šega z naslovom Polovica dvojine ter Sabine Koželj Horvat Deseta dežela ter omenjeno novo delo Metke Klevišar z naslovom Utrinki vzporednih svetov: Iz prelistane knjige obrazov. Med novostmi v založbi izpostavljajo še knjigo Rudija Mlinarja o Janezu Mencingerju z naslovom Advokat s srcem, delo poljskega filozofa Jozefa Tischnerja Filozofija drame ter roman priznane češke pisateljice Alene Mornštajnove Tiha leta.

Med prevodnimi deli v založbi opozarjajo še na mladinski roman češke pisateljice Petre Soukupove Klub čudnih otrok, delo Pripoved o latinščini, ki ga podpisuje švedski jezikoslovec Tore Janson, ter na knjigo nemškega avtorja Hermanna-Josefa Zoche z naslovom Nazarij: Dedič apostola. V pripravi pa sta tudi prevod uspešnice New York Timesa Ljubezen deluje ameriškega pisatelja, odvetnika in borca za človekove pravice Boba Goffa ter nova knjiga priljubljenega krščanskega avtorja, patra Anselma Grüna Duhovna lekarna.

V načrtu je tudi izid monografije Roberta C. Lesliea z naslovom Jezus in logoterapija: Interpretacija Jezusovega javnega delovanja skozi oči psihoterapije Viktorja Frankla ter knjiga avstrijske psihoterapevtke Elisabeth Lukas Narediti prvi korak: Reševanje sporov - ustvarjanje miru.

V Redni zbirki, s katero Celjska Mohorjeva družba ohranja tradicijo knjižnega daru od začetka svoje ustanovitve, bodo poleg Mohorjevega koledarja 2022 izdali knjigo z ljubezensko zgodbo Banatski cvet avtorja Tomaža Klinarja, delo Bojce Januš Permakultura za dom in vrt in monografijo Fernanda in Gioia Lanzija z naslovom Svetniki in njihovi simboli. Za najmlajše bodo dodali slikanico Mojiceje Podgoršek o Antonu Martinu Slomšku z naslovom Pastirček s Sloma z ilustracijami Polone Kosec.

Kot so še zapisali pri založbi, bo Mohorjeva družba svoj rojstni dan praznovala 27. julija. Ustanovljena je bila kot knjižno društvo leta 1851 z namenom širiti slovensko bralno kulturo na celotnem etničnem ozemlju Slovencev. Mohorjeve knjige so bile pomemben povezovalni element slovenskega naroda. V slovensko kulturno zgodovini se je zapisala kot najstarejša knjižna ustanova. Danes je Celjska Mohorjeva družba založba s širokim programom zvrstno in žanrsko različnih knjižnih del z domala vseh področij, pripravlja pa tudi kulturno-literarne dogodke.