Svet 19.1.2021 9:44

Lajovic drevi na spletnem koncertu z Liechtensteinskim simfoničnim orkestrom

Ljubljana, 19. januarja - Slovenski dirigent Uroš Lajovic bo drevi z Liechtensteinskim simfoničnim orkestrom izvedel koncert, ki ga bodo prenašali prek spleta. Koncert, na katerem bo kot solistka nastopila violinistka turško-gruzijskega rodu Veriko Tchumburidze, si bodo tako lahko ogledali tudi slovenski ljubitelji klasične glasbe. Na sporedu bo še v sredo zvečer.

Ljubljana. Šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije Uroš Lajovic. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije Uroš Lajovic.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na programu, ki ga bodo izvedli ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov zaradi epidemije, bodo Uvertura k operi Gioachina Rossinija Viljem Tell, četrta simfonija v A-duru, imenovana Italijanska Felixa Mendelssohna Bartholdyja ter Koncert za violino in orkester v d-molu Jeana Sibeliusa, je mogoče razbrati s spletne strani Liechtensteinskega simfoničnega orkestra.

Uroš Lajovic (1944) je dirigiranje študiral v Ljubljani, Salzburgu in na Dunaju. Med letoma 1972 in 1991 je bil najprej asistent, nato stalni dirigent Slovenske filharmonije, kjer je bil šef dirigent še med letoma 2015 in 2017. Bil je tudi vodja Komornega orkestra RTV Ljubljana. Dirigiranje je med drugim poučeval na Visoki šoli za glasbeno in scensko umetnost na Dunaju.

Bil je šef dirigent orkestra Zagrebških simfonikov in glavni dirigent Beograjske filharmonije, od leta 2015 je stalni gostujoči dirigent v Sofijski in Shenzhenski filharmoniji. Kot dirigent je nastopil z več kot 70 orkestri po vsem svetu. Za svoje delo je prejel več priznanj, med drugim nagrado na dirigentskem tekmovanju Guida Cantellija v Milanu, nagrado Visoke šole za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, nagrado Zlata ptica ter nagrado Prešernovega sklada.

Mlada violinistka Veriko Tchumburidze (1996) je nase opozorila na mednarodnem violinskem tekmovanju Henryka Wieniawskega leta 2016. Vodja tekmovanja Andrzej Wituski jo je označil za dih prihodnosti, piše na glasbeničini osebni spletni strani. Leta 2013 jo je vodilna turška revija za klasično glasbo Andante razglasila za najboljšo turško glasbenico.