Svet 21.1.2021 9:26

Miki Manojlović prejemnik posebne nagrade 32. filmskega festivala v Trstu

Trst, 21. januarja - Igralec Miki Manojlović je dobitnik posebne nagrade eastern star 32. filmskega festivala v Trstu. Manojlović je protagonist otvoritvenega filma Podzemlje režiserja Emirja Kusturice o zgodovini Jugoslavije. Nagrado bo prejel danes med otvoritveno slovesnostjo festivala, ki bo v okrnjeni obliki potekal na spletu do 30. januarja.

Maribor. Igralec Miki Manojlović. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Maribor.
Igralec Miki Manojlović.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Desetdnevni filmski festival bo v okrnjeni obliki na platformi za predvajanje filmov MYmovies. Otvoritveni film Podzemlje (1995) se dotakne zgodovine Jugoslavije, od konca druge svetovne vojne do začetka jugoslovanskih vojn. Tako kot pretekle festivalske izdaje, posvečene berlinskemu zidu in ponovni združitvi Nemčije, bo tudi tokratna posvečena ohranitvi spomina najbolj pomembnih trenutkov osrednjevzhodne evropske zgodovine, piše na spletni strani festivala.

Na tokratno izdajo filmskega festivala v Trstu, ki poteka ob 30-letnici začetka jugoslovanskih vojn, so se organizatorji pripravljali več let, sta pojasnila umetniška direktorja Fabrizio Grosoli in Nicoletta Romeo. Pandemija jih je sicer prisilila, da so festival deloma prestavili, saj je veliko filmov, ki jih želijo predvajati, v 35-milimetrskem formatu, ki se ga ne da prenesti na splet. V januarju bo tako na voljo Podzemlje, za preostanek festivala pa upajo, da ga bodo lahko izvedli spomladi.

Eden od dogodkov, ki ga bodo izvedli ta mesec, je podelitev nagrade eastern star. Manojlović bo nagrado prejel za svoje sodelovanje s Kusturico, Francoisom Ozonom, Giulianom Montaldom in Samom Garbarskim, še piše na spletni strani festivala.

Nagrada je namenjena osebnostim, ki so s svojim delom v filmski industriji prispevale k vzpostavljanju povezav med Vzhodno in Zahodno Evropo. Dosedanji prejemniki so med drugim Irene Jacob, Monica Bellucci, Milcho Manchevski, Rade Šerbedžija in Kasia Smutniak.