Svet 20.1.2021 6:00

Britanski filmski ustvarjalci pozvali vlado, naj podpre velike kinematografe

London, 20. januarja - Britanski filmski ustvarjalci, med njimi Christopher Nolan, Sam Mendes, Danny Boyle in Steve McQueen, so pozvali vlado, naj finančno podpre velike verige britanskih kinematografov. Kot navajajo, ta podjetja predstavljajo 80 odstotkov trga britanske filmske industrije, piše britanski BBC.

Ljubljana. Sedeži, kinodvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sedeži, kinodvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali pobudniki v pismu, ki je objavljeno v časniku Sunday Times in namenjeno finančnemu ministru Rishiju Sunaku, je brez teh velikih podjetij prihodnost celotne britanske filmske industrije zelo negotova. Med podpisniki so tudi producenta Bond filmov Barbara Broccoli in Michael G. Wilson, režiser romantičnega filma Pravzaprav ljubezen Richard Curtis, režiser in scenarist komedije Zadeni kot Beckham Gurinder Chadha in igralca Jude Law ter Stephen Fry.

"Priznavamo podporo, ki jo je vlada že uspela zagotoviti, a se bojimo, da to ne bo dovolj. Razmere so najbolj pereče za tiste večje kinematografe, ki niso uspeli prejeti nobenih namenskih sredstev," so zapisali v pismu in dodali: "Britanska filmska industrija stoji na robu prepada. Nujno potrebujemo namensko finančno podporo, da zagotovimo, da bodo prihodnje generacije lahko uživale v magičnosti kina."

Minuli mesec so lastniki Odeona AMC Entertainment Holdings sporočili, da jim je začenjalo primanjkovati sredstev. Tudi Cineworld je poročal o velikih izgubah zaradi pandemije covida-19, po poročanju pa naj bi veriga razmišljala o trajnem zaprtju nekaterih britanskih kinematografov, navaja BBC.

Cineworld, Odeon in Vue so vodilne britanske verige kinematografov, ki po podatkih podjetja Statista obvladujejo skoraj 70 odstotkov trga britanske filmske industrije.