Svet 19.1.2021 13:05

Glasba iz Košakovega filma Vsi proti vsem nominirana za ameriško nagrado

Los Angeles, 19. januarja - Glasba iz filma Vsi proti vsem režiserja Andreja Košaka je nominirana za eno izmed prestižnih glasbenih nagrad organizacije Hollywood Music in Media Awards (HMMA). Glasbo, ki jo je ustvaril Kristian Sensini, je HMMA uvrstila med nominirance za najboljšo glasbo v kategoriji tujih celovečernih filmov. Zmagovalci bodo znani 27. januarja.

Ljubljana. Režiser Andrej Košak. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Andrej Košak.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Sensinijeva glasba v filmu Vsi proti vsem je pozornost pritegnila konec lanskega leta, ko jo je Film Music Institute uvrstil med 30 najboljših filmskih glasb na svetu v letu 2020. V obrazložitvi so zapisali, da Sensinijeva mešanica jeklene napetosti in žalostno ironične melodije spomni na paranoično obarvane partiture iz 70. let minulega stoletja oziroma na glasbo iz filmov, kot sta Prisluškovanje Francisa Forda Coppole in Paralaksa Alana J. Pakule. Kot je še pisalo v obrazložitvi, glasba italijanskega skladatelja pričara svet zakulisnih poslov, umazanega seksa in smrtonosnega oportunizma.

Nagrade, namenjene skladateljem, ki ustvarjajo na področju kinematografije, televizije in video iger, so referenčna točka za nominacije za prestižne nagrade, kot so zlati globus, bafta in oskar. Med letošnjimi nominiranci HMMA so med drugim glasbeni velikani, kot so Alexandre Desplat, James Newton Howard, Trent Reznor, Atticus Ross, Howard Shore in Hans Zimmer, piše v sporočilu za javnost. Imena nominirancev je med drugim objavil tudi britanski spletni časnik The Guardian.

Film Vsi proti vsem je premiero na slovenskih filmskih platnih doživel januarja 2020. Celovečerec je politični triler, postavljen v izmišljeni kraj Rovte, ki nastavlja ogledalo demokraciji, v kateri živimo, in vodi k razmišljanju o tem, kdaj bodo ljudje imeli dovolj korupcije, prevar in laži. Glavni lik je župan Franta, ki izgublja volitve v svojem kraju in je prisiljen sodelovati s kriminalci.

V glavni vlogi nastopa Vlado Novak, ob njem pa med drugim še Iva Krajnc Bagola, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Peter Musevski, Rok Vihar, Jernej Kuntner, Jure Ivanušič, Uroš Potočnik in Blagoj Veselinov.

Poleg režiserja in scenarista Košaka ter Sensinija so pri filmu sodelovali še Jason Mann kot direktor fotografije, Martin Ivanov kot montažer, scenografka Sanja Vatić, kostumografinji Ines Atman in Suzana Tkalčec ter številni drugi.

Producent filma je Zoran Dževerdanović iz hiše BladeProduction, koproducenti pa so RTV Slovenija, Mind Production, Motion, Studio Ritem in Daiga. Projekt so sofinancirali Slovenski filmski center, HAVC ter Filmska agencija Severne Makedonije. Tehnične storitve je ponudil Viba film, distributer je Fivia.