Slovenija 20.1.2021 10:00

V Galeriji Jakopič pripravili obsežen razstavni projekt Na drugi strani

Ljubljana, 20. januarja - V Galeriji Jakopič v letošnje razstavno leto vstopajo s projektom Na drugi strani, ki je rezultat interdisciplinarnega pogleda na reportažno fotografijo skozi perspektive komunikologije, umetnostne zgodovine in fotografske teorije. Projekt k fotoreportaži pristopa s tematskega vidika prek glavnih tematskih sklopov: Identiteta, Moč in Vsakdanje.

Ljubljana. Galerija Jakopič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Jakopič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Projekt Na drugi strani; Slovenska fotoreportaža, ki je plod dveh let raziskovalnega dela, ponuja pregled različnih vrst reportažne fotografije in načinov njihove umestitve v tiskane in kasneje elektronske medije, zavestno pa se zamejuje na podrobnejšo obravnavo izrazno najbolj dovršene vrste reportažne fotografije - fotoreportaže.

"Fotoreportaža je vselej spoj vizualne in besedilne pripovedi, zato velik del predstavljenega gradiva niso posamične fotografije, temveč končne predstavitve fotoreportaž v obliki, v kateri stopajo pred bralce. Iz nje je moč razbrati avtorjev pristop, njegovo sposobnost in (uredniško omejeno) možnost vizualnega pripovedovanja zgodb ter razmerje med fotografijo in besedilom," so zapisali v galeriji.

Zato na postavitvi ne izpostavljajo zgolj vizualne kakovosti posamičnih fotografij in jih ne obravnavajo kot umetniške artefakte - četudi številne to vrednost neizpodbitno imajo - temveč predstavljajo fotoreportažo kot vizualno pripoved, odvisno od vrste dejavnikov, ki vplivajo na vidnost fotoreporterjevega dela: uredniških odločitev, ekonomskih dejavnikov, medijske krajine, tehničnih zmožnosti reprodukcije ter ne nazadnje recepcije bralstva, ki fotoreportažo sprejema in njene podobe zapisuje v družbeni vizualni spomin.

Razstava Na drugi strani izhaja iz razumevanja dela fotoreporterjev in ne zgolj iz predstavitve rezultatov njihovega dela, interpretiranih skozi akademske ali muzealske oči, so še zapisali v galeriji.

Razstavo zaznamujejo trije ožji tematski sklopi, naslovljeni Identiteta, Moč in Vsakdanje, ki predstavljajo vsebinska polja pregledanega gradiva, prepletajo časovnice dogodkov in okoliščin, ki so na produkcijo fotoreportaže vplivale in jo pogosto pogojevale.

Prvi sklop Identiteta bo, takoj, ko bodo razmere to omogočale, na ogled do 28. februarja, drugi Moč od 2. marca do 18. aprila, tretji sklop Vsakdanje pa od 20. aprila do 19. junija.

Tempu menjave tematskih sklopov bodo po zapisu galerije sledili izidi štirih delov spremljevalne publikacije, ki je zasnovana kot hibrid znanstvenega zbornika in kataloga. V njem so med drugimi zgodovinarji, sociologi, kulturni antropologi ter umetnostni zgodovinarji in nenazadnje fotoreporterji osvetlili nekatere strokovne vidike, povezane s posameznim sklopom in njegovo reprezentativno zastopanostjo v fotoreportažah.

Projekt je nastal v produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane v sodelovanju s Centrom za raziskovanje družbenega komuniciranja Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in Membrano.