Svet 23.1.2021 6:00

Heritage Auctions pripravlja dražbo Banksyjevih del

Dallas, 23. januarja - Ameriška avkcijska hiša Heritage Auctions pripravlja spletno dražbo, ki bo posvečena britanskemu uličnemu umetniku Banksyju. Ponudbe že sprejemajo, dražba z naslovom In Focus, ki jo bodo prenašali v živo, pa bo potekala 10. februarja, piše spletni portal Artdaily.

Kranj. Razstava grafik grafitov umetnika Banksyja. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Kranj.
Razstava grafik grafitov umetnika Banksyja.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na dražbi Banksyjevih stvaritev bodo med drugim ponudili njegovo delo Morons (Sepia) iz leta 2007, ko je preoblikoval fotografijo, ki dokumentira dražbo iz leta 1989, ko so za slike Vincent van Gogha iztržili vrtoglavih 39 milijonov dolarjev. Namesto umetnikovih slovitih sončnic je Banksy v eno izmed ponujenih slik na dražbi vnesel stavek, ki gre v prostem prevodu takole: "Ne morem verjeti, da vi bedaki dejansko kupujete to sranje."

Med drugim bo naprodaj tudi delo Grannies (Babici), ki na rožnati podlagi prikazuje ostareli ženski, ki z nasmeškom na obrazu pleteta puloverja s sloganoma Punks not dead (Punk ni mrtev) in Thug for life (Razbojnik za vedno).

Med deli na dražbi bosta tudi Applause (Aplavz), s katerim je Banksy parodiral zgodovinski govor nekdanjega ameriškega predsednika Georga W. Busha 1. maja 2003, ter delo Stop and Search iz leta 2007.

Kot piše spletni portal Artdaily, je Banky, nekoč anonimni duhoviti ulični umetnik in družbenokritični provokator, v minulem letu postal eden najbolj iskanih umetnikov. To med drugim dokazujejo tudi visoki zneski, ki jih na dražbah dosegajo njegova dela.

Banksy, ki prihaja iz Bristola na jugozahodu Anglije in se je konec 90. let preselil v London, je zaslovel z družbenokritičnimi in običajno kontroverznimi motivi, ki se na ulicah pogosto pojavijo nepričakovano. Umetnik rad šokira javnost.

Tako so leta 2019 njegovo sliko Devolved Parliament na dražbi v Londonu prodali za 9,9 milijona funtov. Delo prikazuje britanski parlament, v katerem na zelenih sedežih namesto poslancev razpravljajo opice. Dražba je potekala točno leto dni po sloviti londonski dražbi dela Deklica z rdečim balonom. Takoj zatem, ko so zanj iztržili več kot milijon funtov, je delo ob sproženju skrivnega mehanizma spolzelo skozi spodnji rob okvirja in ostalo razrezano na trakove.