Svet 22.1.2021 5:00

Začenja se spletna izdaja festivala Kustendorf

Beograd, 22. januarja - Na splet se seli 14. izdaja mednarodnega filmskega in glasbenega festivala Kustendorf, ki ga vodi Emir Kusturica in je namenjen mladim režiserjem, cineastom in študentom filma. Od danes do ponedeljka si bo prek spletnega mesta kustendorf.online v tekmovalnem programu mogoče ogledati 22 kratkometražcev mladih ustvarjalcev z vsega sveta.

Srbija, Beograd. Srbski filmski režiser Emir Kusturica. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Srbski filmski režiser Emir Kusturica.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Festival Kustendorf običajno v januarju poteka v idilični srbski vasici Drvengrad v neposredni bližini znamenite Mokre Gore, katere značilnost je, da so vse hiše v njej zgrajene iz lesa. Zaradi epidemije covida-19 pa je bil tudi Kustorica s svojo ekipo primoran letos pripraviti spletno izdajo.

V tekmovalnem programu bo prikazanih 22 celovečercev. O najboljšem bo odločala mednarodna festivalska žirija, v kateri so italijanska režiserka Alice Rohrwacher, srbski igralec Miki Manojlović in francoski oblikovalec scene in zvoka Bruno Tarriere, piše na festivalski spletni strani.

Festival nagrajuje še program sodobnih celovečercev, v sklopu katerega bodo med drugim prikazali filme Dragi tovariši! ruskega režiserja Andreja Končalovskija, film nedavno preminulega velikega korejskega režiserja Kima Ki-duka z angleškim naslovom Dissolve ter zgodovinsko dramo Miss Marx italijanske režiserke Susanne Nicchiarelli. V sekciji retrospektiv pa bo prikazan sloviti film Kustorice Podzemlje, z Manojlovićem v glavni vlogi.