Slovenija 21.1.2021 11:31

V Gledališču Celje interna premiera predstave Gorazdov vozel

Celje, 21. januarja - Gledališče Celje bo v petek izvedlo interno premiero predstave Gorazdov vozel, ki v ospredje postavlja samomor osnovnošolca Gorazda. Ta je samomor storil na dan, ko je prejel ukor pred izključitvijo. Skozi čustveni dialog skušata mati preminulega dečka in njegova učiteljica ugotoviti, kaj je fanta pripeljalo do tragičnega dejanja.

Celje. Slovensko ljudsko gledališče Celje. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Slovensko ljudsko gledališče Celje.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Pred premiero se je danes upravnica gledališča Tina Kosi pogovarjala s psihologinjo Saško Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki se ukvarja s preventivo duševnih motenj in promocijo duševnega zdravja.

Kot je povedala Roškarjeva, je v starostni skupini 15 do 24 let samomor drugi ali tretji vzrok umrljivosti, takoj za prometnimi nesrečami. Postregla je tudi s podatkom, da je bilo od leta 2008 do leta 2019 v skupini 10 do 14 let storjenih 12 samomorov, v skupini 15 do 19 let pa 83 samomorov. Po oceni Roškarjeve moški pogosteje storijo samomor kot ženske.

Razlogi za samomor pa tičijo v duševnih motnjah, različnih družinskih dejavnikih, predhodnih poskusih samomorov ter spremembah vedenja in čustvovanja. Znaki stiske pri mladostnikih so čustvena nihanja, več tveganega vedenja, umikanje v samoto in zapiranje v sobo.

Viri pomoči so po besedah Roškarjeve razrednik, drugi učitelji, šolska svetovalna služba, otrokov zdravnik, na voljo sta tudi Tom telefon in svetovalni centri za otroke.

Drama sodobne ameriške pisateljice Johnne Adams se dogaja na šoli, ko pride mati umrlega učenca na sestanek k učiteljici. Ta je bil sprva mišljen kot skupni sestanek z učencem, starši in predstavniki šole, zato je učiteljica presenečena, da je mati nanj sploh prišla. Pretresljiva igra govori o odnosu med žalujočo materjo in čustveno učiteljico. Osnovnošolec Gorazd je storil samomor na dan, ko je prejel ukor pred izključitvijo. Lahko bi bil žrtev nadlegovanja ali pa je bil on sam tisti, ki je nadlegoval druge.

Gre za dramo o nekaterih ključnih vprašanjih šolskega sistema, odgovornosti učiteljskega poklica in svobode izražanja. Drama govori o šolstvu, vlogah staršev in učiteljev v vedno bolj kaotičnem svetu. Aktualni problemi šolskega sistema, pravic in dolžnosti učiteljev, staršev in učencev sodijo med najbolj pereča vprašanja današnje družbe.

Prav ta vprašanja so pomembna tudi za celjsko gledališče, saj skuša vsako sezono odpreti nekatere najbolj boleče točke naše družbe, pa naj gre za demence, sprejemanje hendikepiranosti ali šolski sistem, so navedli v gledališču.

Režiserka drame Gorazdov vozel je Ajda Valcl, dramaturginja je Tina Kosi, v vlogi Jasne igrata Barbara Medvešček in Lučka Počkaj, v vlogi Karin pa bosta nastopila Manca Ogorevc in Tanja Potočnik.

Johnna Adams je diplomirala na prestižni gledališki šoli univerze DePaul in magistrirala iz dramskega pisanja na Hunter Collegeu. Napisala je več kot 20 dram. Za dramo Gorazdov vozel je prejela nagrado Steinberg/American Theatre Critics Association Citation leta 2013. Ob tem je dobitnica nagrade Princess Grace leta 2012.

Drama Gorazdov vozel je bila objavljena v reviji American Theatre Magazine, premiero pa je doživela na Contemporary American Theatre Festivalu v Shepherdstownu leta 2012, od takrat so jo uprizorili že več kot 40-krat v različnih državah ZDA.