Svet 25.1.2021 5:00

V newyorškem Rockefeller centru trimetrska skulptura Looking Up

New York, 25. januarja - Trimetrska skulptura iz nerjavečega jekla Looking Up ameriškega umetnika Toma Friedmana bo do 19. marca pogledovala navzgor pri vhodu v vrtove Channel Rockefeller centra. Looking Up je kip predimenzionirane človeške figure, ki zre v nebo. Umetnik želi z njo vzpodbujati čudenje, odkrivanje, občudovanje in pozitivnost, navaja portal Art Daily.

ZDA, New York. Rockefeller Center v New Yorku. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Rockefeller Center v New Yorku.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Umetnik je kalup za skulpturo Looking Up ustvaril iz številnih zmečkanih aluminijskih pekačev in z litjem s postopkom izgubljenega voska. Skulptura je tako ohranila odtis originalnih materialov. Delo prikazuje Friedmanovo zanimanje za nadnaravno in eksperimentalno.

"Obiskovalci se že vse od nastanka Rockefeller centra čudijo in pogledujejo navzgor k arhitekturi in dizajnu brez primere. Zato je še posebej primerno, da predstavimo Friedmanovo neverjetno delo v našem javnem umetnostnem programu," je dejala E. B. Kelly, generalna direktorica podjetja Tishman Speyer, ki upravlja z newyorškim Rockefeller centrom.

"Ljudje ponavadi fizično ponotranjijo figuralno kiparstvo - posnemajo kretnje skulpture. Looking Up predstavlja prošnjo k pogledu onstran sebe in k vzpodbujanju čudenja, odkrivanja, občudovanja in pozitivnosti," je po navedbah Art Daily dejal Friedman.

Zgodnejša desetmetrska različica skulpture Looking Up je bila leta 2016 začasno na ogled na newyorški aveniji Park, v minulih letih pa so dva primerka skulpture za stalno namestili v teksaškem mestu Austin in mestu St. Louis v Misuriju.

Leta 1965 rojeni Friedman ustvarja izredna dela, ki raziskujejo ideje zaznavanja, logike in verjetnega. Njegove skulpture in dela na papirju se gibljejo med navadnim in grozovitim, med neznatnim in neskončnim, med razumskim in nerazložljivim. Njegova umetniška dela so pogosto zavajajoča - ročno narejena podrobna stvaritev zgleda množično proizvedena ali vnaprej izdelana. Spreminjajo pričakovanja ljudi, ki počasi zaznavajo vrzel med iluzijo in resničnostjo.

Friedman svoja dela predstavlja tako v ZDA kot mednarodno. Razstavljal je v New Yorku, Milanu, Stokholmu, Tel Avivu, Londonu in drugod, še navaja Art Daily.