Slovenija 22.1.2021 14:58

Na Krekovem trgu v Celju razstava Plečnik in Praga

Celje, 22. januarja - Na Krekovem trgu v Celju je od danes postavljena panojska razstava Plečnik in Praga. Arhitekt Jože Plečnik se je neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture - kot arhitekt pa tudi kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli in na to pomembno poglavje Plečnikovega življenja in ustvarjanja opozarja razstava. Na ogled bo do 22. februarja.

Češka, Praga. Plečnikova cerkev v Pragi, Cerkev sv. Srca Jezusovega. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Češka, Praga.
Plečnikova cerkev v Pragi, Cerkev sv. Srca Jezusovega.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Razstava, umeščena na 22 panojev, na začetku spomni na Plečnikovo prijateljstvo z ustanoviteljem češke moderne Janom Kotero, ki se je porodilo v času njunega študija v mojstrski šoli profesorja Otta Wagnerja na dunajski Akademiji likovnih umetnosti, in na opus, ki ga je Plečnik ustvaril v času svojega delovanja na Dunaju do leta 1911.

Največji del razstave je posvečen Plečnikovi prenovi Praškega gradu, kjer je v dialogu s predsednikom in ustanoviteljem republike Tomašem Garriguom Masarykom in njegovo hčerjo Alice Masarykovo uredil zunanjščino in grajske vrtove, poleg tega opozarja na intervencije, s katerimi je Plečnik prispeval k današnji podobi ograde v letni rezidenci predsednika republike v Lanih.

Pozornost je namenjena tudi monumentalni sakralni zgradbi cerkve Srca Jezusovega na Vinohradih, s katero se je Plečnikovo udejstvovanje v Pragi zaključilo. Na koncu so omenjeni tako Plečnikovi češki učenci, povečini znameniti predvojni in povojni arhitekti, ki so ostajali zvesti varuhi in promotorji Plečnikove dediščine tudi v težkih časih socialističnega obdobja, kot tudi Plečnikovi slovenski učenci na Univerzi v Ljubljani, ki so z ustvarjanjem v duhu svojega mojstra prispevali k povojni podobi glavnega mesta Ljubljane.

Na zadnjem panoju je orientacijski zemljevid Ljubljane, na katerem so označene Plečnikove zgradbe, ki so posejane po slovenski prestolnici, hkrati pa obiskovalce spomni na nenavadno odmevnost Plečnikovega dela po vsem svetu.

Avtor razstave je Vladimir Šlapeta, profesor arhitekture in eden najbolj znanih čeških arhitektov. Razstavo v Celju soorganizirajo Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani, Uprava Praškega gradu, Kabinet predsednika Češke republike ter Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje. Pred tem je razstava že bila na ogled na Krakovskem nasipu v Ljubljani, so sporočili iz zavoda Celeia Celje.

Češki veleposlanik v Sloveniji Juraj Chmiel si je razstavo ogledal skupaj s celjskim županom Bojanom Šrotom in podžupanom Vladimirom Ljubekom.

Po ogledu razstave sta se veleposlanik in župan pogovarjala o dosedanjem sodelovanju Celja s Češko republiko in se zavzela za tesnejše sodelovanje na področju kulture in izobraževanja. Čehi imajo vrhunske umetnike in umetniške ustanove, Celje pa prav tako, zato bi bile tovrstne povezave izjemno zanimive za vse, zlasti za mlade. Chmiel pa je sprejel Šrotovo povabilo, da se ob prvi priložnosti vrne v Celje in si ogleda kulturne, zgodovinske ter turistične znamenitosti, ali se udeleži kakšnega športnega dogodka, so še sporočili s celjske občine.