Slovenija 23.1.2021 5:00

Vrata danes odpirajo knjižnice, muzeji in galerije

Ljubljana, 23. januarja - V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko lahko danes vrata ponovno odprejo knjižnice, muzeji in galerije. Splošne knjižnice bodo vrata večinoma odprle že danes in prešle na pultno izposojo, prav tako nekateri muzeji in galerije, ponekod pa nameravajo vrata odpreti v začetku prihodnjega tedna.

Ljubljana, Narodni muzej. Stalna razstava v Narodnem muzeju Slovenije. Kip Emonca. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Narodni muzej.
Stalna razstava v Narodnem muzeju Slovenije.
Kip Emonca.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, so splošne knjižnice na spremembe, ki jih prinaša novi odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v RS, dobro pripravljene. Od začetka maja 2020 so se razmere že večkrat spremenile, zato imajo po njenih besedah že vnaprej pripravljene različne variante delovanja.

V zadnjih nekaj tednih je bilo v knjižnicah mogoče le izvajanje brezstične izposoje vnaprej pripravljenega knjižničnega gradiva, ki so ga uporabniki prevzeli na zunanjih prevzemnih mestih knjižnic, od danes dalje pa ta omejitev za rdeče regije ne velja več. Knjižnično gradivo se v skladu z novim odlokom lahko izposoja znotraj knjižničnih prostorov. Še vedno pa velja, da si obiskovalci knjig ne iščejo med policami sami, ampak jih predhodno naročijo. Prav tako še niso dostopne čitalnice.

Način in postopki naročanja gradiva so objavljeni na spletnih straneh posamezne knjižnice oziroma lahko uporabniki gradivo naročijo po telefonu. Poleg izposoje je možno tudi vračanje gradiva. Knjižničarji se držijo navodil glede higienskih ukrepov, ki jih je za knjižnice pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), prilagajajo pa se tudi svojim razmeram, ki jih narekuje knjižnični prostor posamezne knjižnice in njene druge specifike, je še zapisala predsednica Združenja splošnih knjižnic.

Prav tako so na takšne situacije že dobro pripravljeni v muzejih in galerijah, je povedala predsednica Skupnosti muzejev Slovenije in direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandre Berberih-Slana in dodala, da so bili tokrat tudi obveščeni prej kot nekaj ur pred napovedanim odprtjem. Muzeji se bodo po njenih besedah odpirali v skladu s svojimi organizacijskimi možnostmi in v dogovoru s svojimi ustanovitelji.

"Vse pogoje za zagotavljanje varnosti pred okužbo s covidom-19 izpolnjujemo, saj smo se morali prilagoditi že lani pred prvim odprtjem. Zadnje dni smo bili številni muzeji tudi pod drobnogledom inšpekcij, ki so si naše pogoje delovanja in zagotavljanja varnosti podrobno ogledale," je za STA še povedala Aleksandra Berberih-Slana.

Danes bodo med drugim vrata odprli Narodna galerija, Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova ter Narodni muzej Slovenije v Ljubljani. V torek med drugim vrata odpirajo razstavišča Muzejev in galerije mesta Ljubljane, Koroška galerija likovnih umetnosti in Likovni salon Celje, Muzej narodne osvoboditve Maribor bo denimo ponovno odprt od srede dalje.

V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade se lahko v soboto odprejo knjižnice, muzeji in galerije v Gorenjski, Koroški, Obalno-kraški, Osrednjeslovenski, Podravski, Pomurski, Primorsko-notranjski, Savinjski in Zasavski statistični regiji. Ob tem morajo zagotoviti minimalen možen stik z uporabniki, razkuževanje rok uporabnikov pred vstopom in ob izstopu ter redno prezračevanje prostorov, število oseb v zaprtem prostoru pa je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika.

Slovenske galerije, muzeji in knjižnice so nazadnje svoja vrata na podlagi vladnega odloka zaprli 9. januarja.