Na hitro prelistano 30.1.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. januarja - Pri založbi Litera je na voljo roman Toma Podstenška Kar se začne z nasmehom, pri Beletrini pa Izbrane pesmi škotskega pesnika in pisatelja Johna Burnsida. Založba Mladinska knjiga je izdala osebni projekt Vide Igličar 100 dni za boljšo mene.

Ljubljana. Založba Mladinska knjiga je izdala osebni projekt Vide Igličar 100 dni za boljšo mene. Foto: STA

Ljubljana.
Založba Mladinska knjiga je izdala osebni projekt Vide Igličar 100 dni za boljšo mene.
Foto: STA

Ljubljana. Izbrane pesmi škotskega pesnika in pisatelja Johna Burnsida. Foto: STA

Ljubljana.
Izbrane pesmi škotskega pesnika in pisatelja Johna Burnsida.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Toma Podstenška Kar se začne z nasmehom. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Toma Podstenška Kar se začne z nasmehom.
Foto: STA

KAR SE ZAČNE Z NASMEHOM - ROMAN O VPLIVU IN POSLEDICAH LAŽNIH NOVIC

Tomo Podstenšek se v svojem šestem romanu Kar se začne z nasmehom ukvarja z vplivom in posledicami lažnih novic. V središče zgodbe je postavil malega človeka Feliksa, ki mu življenje kljub imenu ne prizanaša. "Zaposlen je kot receptor v zdelanem mestnem hotelu, živi v zelo povprečnem stanovanju ter povrhu ni prav pretirano pozoren mož in očka. A potem se nekega dne vse obrne na glavo: prodajalka srečk izčenča novinarjem, da je Feliks zadel visok znesek na loteriji, in njegovo življenje se v hipu prelevi v pekel, saj postane žrtev neresničnih in nepreverjenih informacij," je v recenziji knjige zapisala Vesna Sivec Poljanšek.

O glavnem junaku se razširijo lažne govorice, da je zadel na loteriji. Ljudem poskuša pojasniti, da gre za pomoto, a mu skoraj nihče ne verjame. Zaplete se v niz situacij, ki postajajo vse bolj absurdne in tudi nevarne, zato se odloči za tvegano potezo, ki mu bo spremenila življenje. Roman Kar se začne z nasmehom obravnava tematiko širjenja govoric v sodobni informacijski družbi ter se s pomočjo različnih literarnih postopkov na več nivojih poigrava z zabrisano in vse težje določljivo mejo med resnico in lažjo, fikcijo in realnostjo, so zapisali pri založbi.

IZBRANE PESMI JOHNA BURNSIDA, LANSKEGA GOSTA DNEVOV POEZIJE IN VINA

Izbrane pesmi Johna Burnsida, ki so v izvirniku izšle leta 2006, prinašajo avtorjev lastni izbor poezije iz osmih od devetih pesniških zbirk, ki so nastajale 17 let. Poezija brezmejne milosti se dotika nikogaršnjega sveta, ki ga osvetljuje očarljiva polsvetloba domačega sveta, prežetega s skrivnostjo, mitom in hrepenenjem. Pesnik prevprašuje mesto posameznika v svetu, mesto doma v skupnosti, pesmi preprede skozi zasanjanost in odsotnost, beg in možnost vrnitve, so zapisali pri založbi.

Knjiga je izšla v dvojezični, angleško-slovenski izdaji, pesmi je prevedel Jernej Županič. Kot so še zapisali pri založbi, se avtorjeva razkošna, vrhunska poezija poraja iz vitke in okretne izdelave, globoke filozofske misli in izvirne domišljije.

John Burnside (1955) je škotski pesnik in pisatelj. Na Cambridgeshirskem kolidžu za umetnost in tehnologijo je študiral angleško in evropsko književnost, danes pa na Univerzi v St. Andrewsu poučuje kreativno pisanje, ameriško poezijo ter poezijo in ekologijo. Napisal je osem romanov, tri zbirke kratke proze in 15 pesniških zbirk, za katere je prejel številne nagrade, med drugimi nagrado T. S. Eliota, nagrado Forward in nagrado Whitbread.

OSEBNA ZGODBA IN OSEBNA POT VIDE IGLIČAR

Knjiga 100 dni za boljšo mene s podnaslovom 100-dnevno potovanje do boljšega počutja z enim majhnim dobrim dejanjem na dan je osebni projekt, kot ga je po spopadu z izgorelostjo prehodila ilustratorka in oblikovalka Vida Igličar. V njem je vsak dan naredila eno majhno dejanje oziroma izziv, s katerim je poskrbela za boljše počutje sebe in/ali bližnjih. Vsakič je odgovorila na tri ključna vprašanja: Kaj si danes naredila bolje? Se je zaradi tega kdo bolje počutil? Ti je to prineslo kakšno novo spoznanje? Odgovore je opremila z ilustracijo in oboje objavila na Instagramu ter v hipu pritegnila pozornost medijev in sledilcev. Za knjižno izdajo je objave zbrala in dopolnila z "dnevnikom", s katerim k 100 boljšim dejanjem nagovarja vse nas, so zapisali pri založbi.