Svet 25.1.2021 10:06

Premiera kratkega filma Sestre Katarine Rešek v Clermont Ferrandu

Clermont-Ferrand, 25. januarja - V Clermont Ferrandu bo od 29. januarja do 6. februarja na daljavo potekal 43. mednarodni festival kratkega filma. V sklopu festivalskega tekmovalnega programa, v katerem bo prikazanih 78 filmov, bo svetovno premiero doživel kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Sestre iz naslova - Sina, Mihrije in Jasna - so pravzaprav tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase. Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, ki to v bistvu šele postaja, je vsebina kratkometražca povzeta s sporočilu za javnost.

Režiserka Katarina Rešek je dejala, da so zgodbo o treh sodobnih virđinah navdahnila dekleta, ki se jih spominja iz otroštva: "Tista 'pozabljena' dekleta v ohlapnih oblekah z nizkimi čopi na dnu glave, ki so nekako ostale ujetnice svoje družine in okolja, ker niso ustrezale rigidnim smernicam, in ki se jih spomnim, kako so kdaj še v odrasli dobi prijele svojo mamo za roko."

Po besedah režiserke se v Sestrah srečata dva svetova, ki sta v post-balkanskem okolju zaznana kot neustrezna in nenazadnje nefunkcionalna - "družbeno nefunkcionalna ženska, ki ne zna in noče sprejeti svoje družbeno dodeljene vloge in ženska z nefunkcionalnimi rodili, a si med seboj pomagata prepoznati svojo lastno vrednost in se povzdigneta nad predstave okolja".

V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič.

Film je nastal v produkciji A Atalante in koprodukciji z Nuframe, Zvokarna in Supermarket, podprt je bil s sredstvi SFC in Viba filma. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Peter Perunović, montažer Lukas Miheljak, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Mateja Medvedić, kostumograf Damir Raković in oblikovalka maske Špela Ema Veble.

V sklopu festivala v Clermont Ferrandu bo od 1. do 5. februarja na daljavo potekala tudi filmska tržnica kratkih filmov, na kateri bodo slovenski kratki filmi predstavljeni osmič zapored, že tretjič pa skupaj s Češko in Slovaško pod skupno promocijsko znamko Central European Cinema.

SFC bo na tržnici med drugimi predstavil najnovejše filme, ki so že imeli uspešne festivalske premiere: Nihče ni rekel, da te moram imeti rad režiserja Matjaža Jamnika v produkciji AGRFT, Delčki režiserja Arona Horvatha Botka v produkciji A Atalanta ter Zbogom, Vesna režiserke Sare Kern v produkciji Cvinger film.

Del filmske tržnice je tudi koprodukcijski forum kratkega filma Euroconnection, program izbranih projektov v nastajanju, ki jih letos predstavljajo producenti in avtorji iz 13 evropskih držav. Med njimi je tudi slovenski kratki filmski projekt Turist režiserja Luna Sevnika in producenta Roka Bička (Cvinger film), še piše v sporočilu SFC.