Slovenija 25.1.2021 16:03

Nacionalni muzeji ob ponovnem odprtju konec tedna z dobrim obiskom

Ljubljana, 25. januarja - Nacionalni muzeji so konec tedna ob vnovičnem odprtju beležili dober obisk. V Narodni galeriji so v obeh dneh našteli skoraj 500 obiskovalcev, v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi več kot 200, prijetno presenečeni so bili tudi v Narodnem muzeju, kjer se je pred stavbo na Prešernovi vila vrsta obiskovalcev, ki so jih v muzej spuščali posamično.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Narodno galerijo je po besedah direktorice Barbare Jaki v soboto in nedeljo obiskalo 462 obiskovalcev, kar je nekaj več kot sicer ob koncih tedna. Velikemu zanimanju je po direktoričinem mnenju botrovala zlasti razstava Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu, ki si jo je ogledalo največ obiskovalcev. Precejšen obisk so zabeležili še pri ogledu stalne zbirke in na ravno odprti razstavi del kiparja Frančiška Smerduja. Kot je poudarila Barbara Jaki, so zaradi velikega zanimanja za praško razstavo potrebne prijave, kar pa ne velja za druge postavitve. Sprejemajo pa tudi prijave za individualna vodstva.

Še množičnejši obisk pričakujejo prihodnjo, prvo nedeljo v mesecu, ko je vstop v muzej prost, ter na kulturni praznik, 8. februarja. Kot je poudarila direktorica Narodne galerije, imajo protokol obiska že pripravljen. Ob tem je pojasnila, da je lahko v prostorih celotne galerije, upoštevajoč zahtevo omejitve 30 metrov na osebo, 200 ljudi. Na potrebne ukrepe, kot so razdalja med obiskovalci, razkuževanje in nošenje mask, bodo obiskovalce opozarjali t.i. varuhi.

V Narodnem muzeju Slovenije na Prešernovi cesti, kjer so lahko - ob upoštevanju omenjenih 30 kvadratov na osebo - sprejeli 62 obiskovalcev hkrati, niso zaznali povečanega zanimanja za določeno razstavo, jih je pa prijetno presenetilo veliko število ljudi, ki so si želeli obiskati muzej. Zaradi tega so morali obiskovalce prositi, da na vstop počakajo. Kot so povedali v službi za odnose z javnostmi muzeja, so bile razmere podobne kot pred kakšno trgovino. Sicer v muzeju čez teden ne pričakujejo tako množičnega obiska, se pa ta lahko ponovi prihodnjo nedeljo, ko bo vstop brezplačen, in pa na kulturni dan. Kot so še povedali, v muzeju na Metelkovi, ki v danih razmerah sprejme podobno število ljudi, niso beležili tako veliko obiskovalcev.

V Moderni galeriji Ljubljana so zapisali, da si "ljudje želijo doživeti umetnost v živo", kar je nedvomno pokazal obisk v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi (MSUM), kjer je bilo konec tedna več kot 200 obiskovalcev, med katerimi so prevladovale družine in mlajši obiskovalci. Večina si je želela ogledati obe razstavi, ki se iztekata - razstavo stripa Lewis Trondheim in Pijani zajci in pregledno razstavo najnovejšega projekta Jasmine Cibic.

V Moderni galeriji je bilo obiskovalcev nekoliko manj, našteli so jih nekaj več kot 100. Kot razlog navajajo zaprtje razstave poljskega modernista Andrzeja Wroblewskega, zaradi česar je bila na ogled le razstava del stalne zbirke. Bodo pa, kot napovedujejo, že ta teden odprli manjšo razstavo najnovejših del Bojana Gorenca, enega vidnejših slikarjev pri nas.

Sicer tudi v Moderni galeriji prihodnjo nedeljo, ko je vstop prost, ter na praznik 8. februarja, pričakujejo večji obisk, zlasti ker načrtujejo odprtje dveh novih razstav - Božidarja Dolenca v MSUM in Tobiasa Putriha v Moderni galeriji.

Za ogled posameznih razstav se v Moderni galeriji ni treba vnaprej prijaviti, enako velja tudi za Narodni muzej Slovenije.