Slovenija 26.1.2021 8:30

Na spletu premiera Gromovega filma Komaj čakam, da prideš

Ljubljana, 26. januarja - Preko spletne povezave je danes ves dan brezplačno premierno na ogled film Komaj čakam, da prideš avtorja Tomaža Groma. Stojan Pelko je film označil za umetniški izraz: "Ne samo zato, ker se z njim izraža dokazan glasbeni ustvarjalec, ampak zato, ker se ob izzivu soočenja s težko izgubo v resnici radikalno sooča z medijem, s katerim se izraža."

Ljubljana. Glasbenik in avtor Tomaž Grom. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenik in avtor Tomaž Grom.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

"Kako to, da slika in zvok ne gresta skupaj? Zakaj je včasih nem posnetek najbolj zgovoren? Kako si lahko s projekcijo pretekle podobe prikličem ne le spomin, ampak tudi prihodnost? Vse to so vprašanja, na katera film izjemno intimno odgovarja. Se vidimo," je ob današnji premieri še zapisal Pelko.

Medtem, ko je Primož Čučnik razmišljal, da je v običajnem čustvenem razmerju spomin tista mrtva praznina iz preteklosti, ki nam lahko povzroča težave. Pri brezpogojni ljubezni pa nas, prav nasprotno, praznina spomina ohranja v stiku z ljubljeno osebo.

"Odsotnost spomina polni praznino z zvoki in podobami, ki so se shranile v času in prostoru. Sporočilo iz preteklosti je čas na tajnici, ki še vedno teče. Fotografija je na videz negiben čas, ki pa se zmore ravno zdaj drseče premikati za nazaj. In ustvari film. V tem filmu je ljubezen tista, ki te komaj čaka. Njej si obljubil, da spet prideš," je dodal Čučnik.

Avtor 31-minutnega dokumentarnega filma in glasbe zanj je Grom. Ta se skupaj s Špelo Trošt podpisuje tudi pod scenarij in montažo. Za kamero pa so poleg njiju dveh stopili še Katja Legin, Benjamin Kovač in Žiga Gruden. Film je nastal pod okriljem Zavoda Sploh, za njegov brezplačni ogled tekom današnjega dne, pa je treba za pridobitev gesla pisati na zavodsploh@gmail.com.

Tomaž Grom (1972) je kontrabasist in avtor, ki je gostoval na festivalih po Evropi in severni Ameriki ter ustvaril avtorsko glasbo za številne gledališke, plesne in lutkovne predstave ter filme.

Je ustanovitelj in programski vodja Zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti ter z izobraževanjem in založništvom. V njegovem okviru kurira festival Neposlušno. Do leta 2018 je kuriral tudi seriji zvočnih ciklov Confine aperto in Zvokotok, do leta 2013 Neformo. Je avtor performansov Keemo, Carte Blanche, Moje telo, moja kletka (z Anjo Novak), Bruto, Ništrc, Pozabljeno, prezrto, Duša, šum, ventil in žica, zvočne instalacije Na ta veseli dan kulture in večletnega projekta iMštrument.

Po njegovi zamisli je nastal celovečerni dokumentarni film Šum Balkana režiserja Borisa Petkoviča. Je tudi avtor video portretov umetnic, ki nastajajo za spletni portel Centralala.si, med drugim piše v Gromovi biografiji.